Evenimentul Istoric > Articole online > Ziua în care au scos dictatorul din gaură
Articole online

Ziua în care au scos dictatorul din gaură

După nouă luni în care s-a ascuns, fostul dictator irakian Saddam Hussein a fost capturat la 13 decembrie 2002.

Căderea lui Saddam a început la 20 martie 2003, când Statele Unite au lansat o operaţiune de invadare a Irakului pentru a-l înlătura de la putere.

Saddam avea ţara sub control de peste 20 de ani.

Chiar dacă a susţinut la începutul lui martie 2003 că este indubitabilă victoria susţinătorilor săi asupra agresorilor, Saddam s-a ascuns la scurt timp după invazia americană. Se adresa poporului doar prin intermediul unor înregistrări audio ocazionale, iar Guvernul său a căzut rapid, aminteşte history.com.

Most Wanted

După ce l-au declarat pe Saddam Hussein cel mai important de pe o listă cu 55 de nume cele mai căutate în Irak, toţi membri ai Guvernului, americanii au lansat o vastă operaţiune de căutare a preşedintelui irakian.

 La 22 iulie 2003, fiii lui Saddam Hussein Uday şi Qusay, despre care toată lumea credea că-i vor urma tatălui la putere într-o bună zi, au fost ucişi când soldaţii americani au ajuns într-o vilă în care aceştia locuiau, la Mossul, în nordul Irakului.

L-au dibuit

După cinci luni, la 13 decembrie 2003, soldaţii americani l-au găsit pe Saddam ascuns într-o gaură în pământ.

Când au ajuns în dreptul găurii, intenţionau să arunce o grenadă înăuntru, dar Saddam şi-a făcut apariţia, spunând că vrea să se predea.

Avea un pistol şi două arme de asalt AK-47, dar nu a opus niciun fel de rezistenţă.

 Locul în care a fost capturat se afla nu la mare distanţă de unul dintre cele 68 de palate ale sale. Americanii l-au numit „Gaura de păianjen”.

Ascunzătoarea

Era într-o fermă din Ad-Dawr, în apropierea oraşului său natal Tikrit. Se ascundea într-o groapă special creată pentru a ascunde o persoană, scrie history.info.

Ascunzătoarea avea sistem de ventilaţie, dar omul care era recunoscut pentru pedanterie era acum precum cerşetorii: nespălat, cu părul vâlvoi şi o barbă crescută haotic.

Lângă ascunzătoare se afla o căbănuţă, unde Saddam locuia în mare secret. Acolo se aflau un pat, o mare cantitate de hrană, inclusiv ciocolată Mars şi multe haine. Au mai fost găsiţi şi bani, 750.000 de dolari cash.

Resemnat

După arestare, lui Saddam i-au fost acordate îngrijiri medicale şi barba i-a fost rasă. S-a constatat că era sănătos fizic, dar cu psihicul prăbuşit.

Un soldat care s-a aflat la faţa locului în momentul prinderii sale l-a descris pe Saddam drept „un bărbat resemnat în faţa sorţii”.

După ce a fost judecat, Saddam Hussein a fost executat la 30 decembrie 2006.

În ciuda tuturor căutărilor, în Irak nu a fost găsită nicio armă de distrugere în masă, aşa cum, de altfel, afirmase Saddam Hussein că se va întâmpla.

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA