Evenimentul Istoric > Articole online > Ziua în care au scos dictatorul din gaură
Articole online

Ziua în care au scos dictatorul din gaură

Căderea lui Saddam a început la 20 martie 2003, când Statele Unite au lansat o operaţiune de invadare a Irakului pentru a-l înlătura de la putere.

Saddam avea ţara sub control de peste 20 de ani.

Chiar dacă a susţinut la începutul lui martie 2003 că este indubitabilă victoria susţinătorilor săi asupra agresorilor, Saddam s-a ascuns la scurt timp după invazia americană. Se adresa poporului doar prin intermediul unor înregistrări audio ocazionale, iar Guvernul său a căzut rapid, aminteşte history.com.

Most Wanted

După ce l-au declarat pe Saddam Hussein cel mai important de pe o listă cu 55 de nume cele mai căutate în Irak, toţi membri ai Guvernului, americanii au lansat o vastă operaţiune de căutare a preşedintelui irakian.

 La 22 iulie 2003, fiii lui Saddam Hussein Uday şi Qusay, despre care toată lumea credea că-i vor urma tatălui la putere într-o bună zi, au fost ucişi când soldaţii americani au ajuns într-o vilă în care aceştia locuiau, la Mossul, în nordul Irakului.

L-au dibuit

După cinci luni, la 13 decembrie 2003, soldaţii americani l-au găsit pe Saddam ascuns într-o gaură în pământ.

Când au ajuns în dreptul găurii, intenţionau să arunce o grenadă înăuntru, dar Saddam şi-a făcut apariţia, spunând că vrea să se predea.

Avea un pistol şi două arme de asalt AK-47, dar nu a opus niciun fel de rezistenţă.

 Locul în care a fost capturat se afla nu la mare distanţă de unul dintre cele 68 de palate ale sale. Americanii l-au numit „Gaura de păianjen”.

Ascunzătoarea

Era într-o fermă din Ad-Dawr, în apropierea oraşului său natal Tikrit. Se ascundea într-o groapă special creată pentru a ascunde o persoană, scrie history.info.

Ascunzătoarea avea sistem de ventilaţie, dar omul care era recunoscut pentru pedanterie era acum precum cerşetorii: nespălat, cu părul vâlvoi şi o barbă crescută haotic.

Lângă ascunzătoare se afla o căbănuţă, unde Saddam locuia în mare secret. Acolo se aflau un pat, o mare cantitate de hrană, inclusiv ciocolată Mars şi multe haine. Au mai fost găsiţi şi bani, 750.000 de dolari cash.

Resemnat

După arestare, lui Saddam i-au fost acordate îngrijiri medicale şi barba i-a fost rasă. S-a constatat că era sănătos fizic, dar cu psihicul prăbuşit.

Un soldat care s-a aflat la faţa locului în momentul prinderii sale l-a descris pe Saddam drept „un bărbat resemnat în faţa sorţii”.

După ce a fost judecat, Saddam Hussein a fost executat la 30 decembrie 2006.

În ciuda tuturor căutărilor, în Irak nu a fost găsită nicio armă de distrugere în masă, aşa cum, de altfel, afirmase Saddam Hussein că se va întâmpla.

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola