Evenimentul Istoric > Articole online > CIA DEŢINEA INFORMAŢII despre felul în care CEAUŞESCU, Gorbaciov şi alţi grei ERAU IRONIZAŢI LA NIVEL ÎNALT. Documente desecretizate
Articole online

CIA DEŢINEA INFORMAŢII despre felul în care CEAUŞESCU, Gorbaciov şi alţi grei ERAU IRONIZAŢI LA NIVEL ÎNALT. Documente desecretizate

Agenții CIA care penetraseră dincolo de Cortina de Fier erau conștienți de acest lucru, așa că în multe telegrame transmise din teren spre sediile centrale erau notate și glumele pe care le aflau în țările din Blocul Comunist.

O astfel de cablogramă CIA a fost desecretizată abia în 2013 (pe 16 septembrie) deși fusese întocmită în anii ’80, după 1985, bancurile fiind cu Mihail Gorbaciov. Interesant este că unele dintre aceste bancuri circulau și la noi, depășind granițele Uniunii Sovietice, așa cum circula în tot spațiul CAER parfumul urât mirositor, îmbuteliat de bulgari în sticluțe din plastic, în formă de mașinuță.

Am selectat câteva dintre bancurile culese de agenții CIA și trimise în centrală, cu riscul de a fi acuzați de spionaj.

 

Eu îl știam cu Ceaușescu

 

Primul banc e cu Gorbaciov, dar țin minte că era spus și în România, evident, eroul principal fiind Nicolae Ceaușescu. Totul se întâmplă la o coadă, coada la orice ”se dă” fiind simbolul degradant al acelor ani.

”Un muncitor care stă la coadă la băutură spune: ”M-am săturat, țineți-mi locul, mă duc să îl împușc pe Gorbaciov!

Două ore mai târziu se întoarce și își cere înapoi locul la coada care devenise și mai mare. Prietenul său îl întreabă: ”L-ai nimerit?”

”Nu, acolo coada era și mai mare ca aici!””

Un alt banc, care face aluzie la încercările lui Gorbaciov de a reforma comunismul.

”Întrebare: Care e diferența dintre Gorbaciov și Dubcek?

Răspuns: Niciuna, dar Gorbaciov nu știe!”

Alexander Dubcek a fost conducătorul Cehoslovaciei din 1968 în 1969 și a încercat și el să reformeze comunismul. Aventura lui s-a sfârșit, în 1969, cu invadarea țării de armatele Pactului de la Varșovia, Primăvara de la Praga.

 

Ochii pisoilor și incendiul de la KGB

 

”Propoziție din compunerea primită ca temă de un băiețel: ”Pisica mea tocmai a născut șapte pisoi. Toți sunt comuniști.” Săptămâna următoare, același băiețel scrie: ”Cei șapte pisoi ai pisicii mele sunt capitaliști.” Profesoara îi amintește băiețelului că în urmă cu o săptămână spunea că pisoii sunt comuniști. ”Dar acum au deschis ochii” – a răspuns copilul.”

 

”Un siberian e întrebat ce ar face dacă s-ar deschide granițele sovietice. ”M-aș urca în cel mai înalt copac”, răspunde el. ”De ce?” ”Ca să nu mă ia valul celor care vor să iasă!”

Dar dacă s-ar deschide granițele SUA? ”M-aș urca în cel mai înalt copac, să-l văd pe primul nebun care ar veni aici!””

Bancul reapărut recent cu băbuța care vine zilnic la poarta Cotroceniului ca să audă cum paznicul îi spune că nu mai e Iliescu președinte are, se vede, rădăcini destul de vechi.

”Cică unul sună la sediul KGB, imediat după un incendiu mare. I se răspunde: ”Nu putem face nimic. KGB-ul a ars complet!” După cinci minute, ăla sună din nou și aude: ”Nu vă putem ajuta cu nimic. KGB-ul a ars complet!” Mai trec cinci minute, sună din nou și i se răspunde: ”KGB-ul a ars complet! Chiar nu înțelegeți?”

”Ba da, înțeleg, dar îmi place să o aud mereu!””

 

Menopauza și cine a inventat comunismul

 

”Întrebare: Dați-mi un exemplu din medicină de perestroyka.

Răspuns: Menopauza.”

”Perstroyka” era numele dat de Gorbaciov schimbării comunismului, în special așa-zisei ”deschideri” legate de drepturile omului.

”O bătrânică merge la organizația de partid, dar, până să ajungă la secretar, uită de ce a venit.

-Era despre pensia ta?

-Nu, primesc 20 de ruble pe lună, e bine.

-Era despre apartamentul tău?

-Nu, locuiesc cu alte trei persoane într-o cameră dintr-un apartament comun. E bine.

Brusc își amintește de ce a venit:

-Cine a inventat comunismul? Comuniștii sau oamenii de știință.

-Comuniștii, bineînțeles!

-Așa m-am gândit și eu. Oamenii de știință l-ar fi încercat întâi pe câini!”

 

La dracu’ cu Ronald Reagan!

 

”Americanul îi spune rusului că în SUA e atâta libertate că poate să stea în fața Casei Albe și să strige: ” La dracu’ cu Ronald Reagan!” Rusul îi spune că asta nu e nimic, și el poate să stea în fața Kremlinului și să strige: La dracu’ cu Ronald Reagan!”

 

În fine, un banc pe care l-am auzit în anii ceaușismului și pot garanta că nu exista român care să nu să nu fi râs măcar o dată când îl spunea cineva. Prin intermediul agenților CIA aflăm că el circula și în Rusia:

”Un tip intră într-un magazin și întreabă:

-Aveți carne?

-Nu, aici nu avem pește, carne nu are la magazinul de peste drum!”

Dacă nu îl înțelegeți, întrebați-vă părinții sau bunicii. Sigur veți afla cheia șaradei.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola