Evenimentul Istoric > Articole online > Loteria și pandemia. Scopul pentru care a fost înființată Loteria în 1906 și coronavirusul
Articole online

Loteria și pandemia. Scopul pentru care a fost înființată Loteria în 1906 și coronavirusul

Actul de naștere al Loteriei de Stat este Legea pentru constituirea unui fond al asistenței sanitare a sătenilor, care a fost promulgată în 29 mai 1906 de regele Carol I.

Inițial, jocurile erau organizate de biserici, iar banii nu mergeau la un singur câștigător.

Această lege a fost modificată în anul 1931 prin Legea pentru înființarea și organizarea Loteriei de Stat pe clase, prin care veniturile nete ale Loteriei erau destinate Fondului General Sanitar de Ocrotire.

În 1934, se înfiinteaza Regia Loteriei de Stat al carei scop era organizarea loteriilor în colaborare cu institutiile culturale.

Sub comuniști

https://agoramag.ro/index.php?route=common/home

În 1950 sunt lansate emisiuni de „Lozuri în plic”, sistem cunoscut în România înca din anii 1920, sub denumirea de „Loteria IOVR”, aflăm de pe site-ul loto.ro.

Pe atunci, „fericitul norocos” câștiga 3 metri de stofaă de import sau, excepțional, o motocicleta „Moskva”. Ulterior, premiile au crescut: excursii în țări din lagărul communist (URSS, Bulgaria și Ungaria), mașini și apartamente.

Astăzi

În 1999, prin OUG 159/1999, s-a înființat Compania Națională Loteria Română, deținută de stat, care deține monopolul privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, jocuri loto, pariuri mutuale, jocurile de noroc caracteristice activității cazinourilor, precum și jocurile de tip slot-machine și cele de tip bingo în România.

La articolul 9, Ordonanța prevede: Periodic Loteria Română poate să organizeze jocuri de noroc în scopul constituirii fondurilor necesare pentru acţiuni şi obiective cu caracter umanitar.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola