La 26 februarie 1990, adică la două luni şi o zi după ce Elena şi Nicolae Ceauşescu fuseseră executaţi la unitatea militară din Târgovişte, autorităţile au luat o decizie importantă.
Conform unei ştiri publicate de Reuters şi preluată la acea vreme şi de presa din Statele Unite ale Americii, în prim-plan apăreau celebrele microfoane, una dintre armele de temut ale Securităţii.
„Plantate” în casele celor care atrăgeau atenţia regimului comunist, dar şi în alte obiective ce trezeau interesul Securităţii, microfoanele aveau să fie scoase din uz după Revoluţie.
Cel puţin, asta s-a susţinut oficial la acea vreme, conform celor relatate în ştirea „Armata Română dezvăluie ascultarea în masă a regimului Ceauşescu”.
„BUCUREȘTI, ROMÂNIA – Armata a ridicat astăzi secretul cu privire la ascultarea în masă a românilor şi a desigilat ușile centrelor secrete de înregistrare a telefonelor operate înainte de Revoluția populară din decembrie 1989.
Centrele de monitorizare, sigilate de când a fost răsturnat dictatorul Nicolae Ceaușescu, 22 decembrie, au dezvăluit bănci de casetofoane și birouri de control care au înregistrat conversații peste tot în București.
«Vă rugăm să vă asigurați întreaga lume că dispozitivele de monitorizare din România au fost demontate», a spus Maj. Gen. Nicolae Cerbu, din Corpul de Semnal al Armatei.
Astăzi, Armata le-a arătat jurnaliștilor o cameră minusculă într-un birou poștal de la periferie în care au fost primite, amplificate și direcționate apelurile de la dispozitivele instalate în telefoane către centrele de monitorizare din centrul Bucureștiului.
Cerbu a spus că există camere similare în toate cele 30 de oficii poștale din București”, se arată în ştirea arhivată de Los Angeles Times.