Evenimentul Istoric > Articole online > Lista dușmanilor ajunși de mâna lungă a lui Putin
Articole online

Lista dușmanilor ajunși de mâna lungă a lui Putin

Alexei Navalnîi, cea mai importantă figură a opoziției ruse, a fost internat de urgență într-un spital din orașul siberian Omsk, joi, 20 august 2020.

Potrivit purtătoarei sale de cuvânt, Kira Iarmiș, Navalnîi se află în comă după ce ar fi fost otrăvit, fiind conectat la aparatura de respirație artificială.

Se bănuiește că avocatul de 44 de ani a fost otrăvit cu un ceai pe care l-a băut pe aeroport, „singurul lucru pe care l-a băut în această dimineață”, spune Iarmiș. El revenea la Moscova din Siberia, unde făcuse o investigație privind corupția locală.

Militantul anticorupție este cu regularitate urmărit de autoritățile ruse, suferind arestări, agresiuni fizice, percheziții. Arestările și condamnările sale au fost condamnate de CEDO ca fiind „motivate politic”.

Deși Moscova i-a urat „însănătoșire grabnică”, spitalizarea sa aduce aminte de lunga listă de opozanți ruși uciși de gloanțe otrăviți sau găsiți morți în condiții suspecte.

 

Anna Politkovskaia, 2006

Această celebră ziaristă a fost împușcată mortal în holul imobilului său din Moscova, pe 7 octombrie 2006, ziua aniversării lui Vladimir Putin.

În iunie 2014, cinci bărbați, dintre care patru ceceni, au fost condamnați la pedepse cu închisoarea cuprinse între 12 și 20 de ani. Însă cel care a comandat asasinatul nu a fost descoperit niciodată.

În iulie 2018, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Rusia pentru ancheta sa defectuoasă în cazul ziaristei ucise.

Anna Politkovskaia avea 48 de ani și era cunoscută pentru anchetele sale privind abuzurile și violările drepturilor omului săvârșite de armata rusă în Cecenia.

Ea era angajată la Novaia Gazeta, mai mulți dintre colegii ei sfârșind de asemenea împușcați.

 

Alexandr Litvinenko, 2006

Fostul agent al FSB (ex-KGB) a fost otrăvit la Londra cu Poloniu-210, un element puternic radioactiv, pe 1 noiembrie 2006, după cum arată un raport de 328 de pagini al justiției britanice.

Litvinenko a decedat 28 de zile mai târziu, lăsând o scrisoare postumă în care îl acuza de crimă pe Vladimir Putin.

Ancheta publică efectuată în Marea Britanie a ajuns pe 21 ianuarie 2016 (după nouă ani!) la concluzia implicării statului rus.

Andrei Lugovoi, fost agent KGB devenit ulterior deputat, și omul de afaceri Dmitri Kovtun, care se întâlniseră cu Litvinenko în ziua crimei, au fost desemnați ca autori a omorului.

Asasinatul „a fost probabil aprobat” de către Vladimir Putin, afirma raportul britanic.

Cei doi suspecți au negat orice implicare și în Rusia nu a avut loc nici un proces.

Litvinenko, care era un critic vocal al lui Putin și incomoda serviciile secrete ruse prin dezvăluirile sale, se autoexilase în Marea Britanie cu șase ani înaintea morții sale.

 

Anastasia Baburova și Stanislav Markelov, 2009

Ziarista Anastasia Baburova și apărătorul drepturilor omului Stanislas Markelov au fost împușcați mortal pe 19 ianuarie 2009, în plină zi în centrul Moscovei.

Anastasia Baburova colabora la Novaia Gazetta, la fel ca Politkovsaia, în timp ce avocatul Stanislav Markelov apăra familia unei cecene de 18 ani, răpită și ucisă în 2000 de colonelul rus Iuri Budanov. El îl apăra și pe ziaristul Mihail Beketov, decedat câteva luni mai devreme după ce fusese agresat.

 

Natalia Estemirova, 2009

Această jurnalistă cecenă și militantă pentru drepturile omului a fost răpită pe 15 iulie 2009, în apropierea locuinței sale din Groznîi, Cecenia. A fost descoperită după scurt timp cu trupul ciuruit de gloanțe.

Navalia Estemirova se specializase mai ales în anchete privind atrocitățile, răpirile și violările drepturilor omului în regiunea Groznîi.

Ea colaborase cu Anna Politkovskaia, asasinată cu trei ani mai devreme.

De la moartea Estemirovei, apropiații săi precum și militanți pentru drepturile omului nu încetează să ceară o anchetă imparțială. Inutil.

 

Serghei Magnițki, 2009

Acest avocat lucra pentru un fond de investiții occidentale, Hermitage Capital, în Moscova.

După ce a denunțat o uriașă afacere de corupție de 300 de milioane de euro, în care erau implicate poliția și fiscul ruse, a fost arestat la Moscova în 2008. Aruncat în închisoare, a decedat pe 16 noiembrie 2009.

Oficial, moartea sa a fost provocată de o „neglijență”, însă un raport al Consiliului Consultativ pentru Drepturile Omului din Rusia a conchis că Magnițki a fost victima unor loviri repetate și a fost lipsit de îngrijiri.

CEDO a condamnat Rusia pentru ancheta sa „superficială”.

 

Mihail Beketov, 2013

Redactor șef al ziarului Kimkinskaia Pravda, din orașul Kimski, în apropierea Moscovei, Beketov a fost agresat și lăsat să moară în noiembrie 2008.

A scăpat însă cu viață, ieșind din comă după mai multe luni, însă cu sechele ireversibile, dar a decedat pe 8 aprilie 2009 într-un spital din Moscova.

Beketov milita împotriva proiectului unei austostrăzi, acuzând actele de corupție legate de acest șantier.

 

Boris Nemțov, 2015

Fost vicepremier și lider al unei mișcări de opoziție, acesta a decedat după ce a încasat patru gloanțe în spate, la câțiva metri de Kremlin.

În 2017, cinci ceceni au fost condamnați pentru asasinarea sa la pedepse cu închisoarea între 11 și 20 de ani de închisoare.

Însă cel care a comandat asasinatul nu a fost judecat, poliția fiind încă în căutarea acestuia. Apropiații lui Nemțov continuă să creadă că adevăratul vinovat este liderul cecen Ramzan Kadîrov.

 

Vladimir Kara-Murza, 2017

Acest istoric și fost ziarist a fost otrăvit în două rânduri, în mai 2015 și februarie 2017.

De fiecare dată, Kara-Murza a ajuns în comă. Medicii au afirmat că a fost otrăvit cu o „substanță toxică necunoscută”.

La 36 de ani, Kara-Murza era cunoscut pentru presiunile pe care le făcea asupra Uniunii Europene și a Statelor Unite de a institui sancțiuni împotriva anturajului lui Vladimir Putin.

 

Serghei Skripal, 2018

Fostul spion rus și fiica sa, Iulia, au fost găsiți inconștienți pe 4 martie 2018, pe o bancă din Salisbury, un oraș din sud-vestul Angliei, în care trăiau.

Spitalizați, ei au scăpat cu viață. La câteva zile după internarea lor, Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a confirmat suspiciunile autorităților britanice: cei doi fuseseră otrăviți cu Noviciok, o substanță neurotoxică.

Au fost identificați doi suspecți, desemnați ca fiind agenți ai GRU, serviciul secret al armatei ruse.

Putin a afirmat însă că aceștia erau niște simpli „civili”.

Nu a avut loc nici un proces, Rusia refuzând extrădarea cetățenilor săi.

În 2006, Serghei Skripal fusese acuzat de „înaltă trădare”, pentru că ar fi vândut informații secrete serviciilor secrete britanice.

Fusese condamnat la 13 ani de închisoare și a ajuns în Anglia ca urmare a unui schimb de spioni între Londra, Washington și Moscova.

Registration

Aici iti poti reseta parola