Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Limba praștie cu care vânau albanerpetontidele acum sute de milioane de ani
Articole online

Limba praștie cu care vânau albanerpetontidele acum sute de milioane de ani

Creaturile preistorice, cunoscute sub numele de albanerpetontide, au fost prădători care-și capturau prada dintr-un foc de proiectil al „limbilor lor balistice”

Deși aveau gheare, solzi și cozi în formă de șopârlă, analiza indică faptul că albanerpetontidele erau amfibieni și nu reptile, spun cercetătorii.

Ei cred că descoperirile lor, publicate în revista Science, redefinesc modul în care s-au hrănit animalele mici.

Edward Stanley, coautor al studiului și director al laboratorului digital de descoperire și diseminare al Muzeului de Istorie Naturală din Florida, a declarat: „Această descoperire adaugă o piesă super-cool la puzzle-ul acestui grup obscur de animale mici ciudate. Știind că au această limbă balistică ne oferă o înțelegere complet a întregii filiații”.

Amfibienii moderni sunt reprezentați de trei linii distincte: broaște, salamandre și caecilieni fără limbi. Cercetătorii au spus că până în urmă cu două milioane de ani a existat o a patra linie, albanerpetontidele, a căror descendență datează de cel puțin 165 de milioane de ani.

Dar genealogia ar putea fi mult mai veche, provenind probabil cu mai mult de 250 de milioane de ani de ani în urmă.

„Dacă primele albanerpetontide aveau și limbi balistice, caracteristica a existat de mai mult timp decât primii cameleoni, care probabil datează de acum 120 de milioane de ani”, a mai spus Sranley.

Fosilele creaturilor minuscule au fost descoperite în Myanmar, prinse în chihlimbar, iar un specimen le-a oferit cercetătorilor posibilitatea de examinare detaliată.

Cercetătorii au spus că fosila reprezintă o nouă specie de albanerpetontide, numită Yaksha perettii, care avea aproximativ cinci cm lungime fără coadă.

Dezvăluirea faptului că albanerpetontidele au limbi praștie a ajutat la explicarea unora dintre caracteristicile lor „ciudate și minunate”, cum ar fi articulațiile neobișnuite ale maxilarului și gâtului și ochii mari, care privesc spre înainte, o caracteristică comună prădătorilor.

Animalele ar fi putut să respire în întregime prin pielea, așa cum au făcut unele salamandre.

În ciuda descoperirilor, cercetătorii au spus că modul în care albanerpetontidele se încadrează în arborele genealogic al amfibienilor a rămas un mister.

„În teorie, albanerpetontidele ne-ar putea oferi o idee despre cum arătau strămoșii amfibienilor moderni. Din păcate, sunt atât de specializați și atât de ciudați în felul lor, încât nu ne ajută atât de mult”.

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola