Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Liderul URSS face o criză că nu poate vizita Disneyland
Articole online

Liderul URSS face o criză că nu poate vizita Disneyland

Într-unul dintre cele mai suprarealiste momente din istoria Războiului Rece, liderul sovietic Nikita Hrușciov a explodat de furie când află că nu poate vizita Disneyland.

Skouras a declarat că Los Angeles nu este interesat în mod special de „îngroparea” nimănui, dar va răspunde provocării dacă ar fi pusă în practică. Faimosul temperament al lui Hrușciov a ieșit rapid la iveală. El a acuzat că observațiile lui Skouras făceau parte dintr-o campanie pentru a-l intimida în timpul călătoriei sale în America.

Planul, a sugerat Hrușciov, era să-l acopere, să „scoată” forța Americii în față și să-l pună „puțin în genunchi”.

Adresându-se direct lui Skouras, Hrușciov a declarat: „Dacă vrei să continui cursa înarmărilor, foarte bine. Acceptăm această provocare. În ceea ce privește lansarea rachetelor – ei bine, acestea sunt pe linia de asamblare. Aceasta este cea mai serioasă întrebare. Este una a vieții sau a morții, doamnelor și domnilor. Una de război și pace”.

Mânia lui Hrușciov a crescut când a aflat că nu i se va permite să viziteze Disneyland.

Autoritățile guvernamentale s-au temut că mulțimea de acolo ar reprezenta un pericol pentru siguranță rusului.

Hrușciov, încă furios de dezbaterea cu Skouras, a explodat. „Și spun, mi-ar plăcea foarte mult să merg să văd Disneyland. Dar atunci, nu vă putem garanta securitatea, spun ei. Atunci ce trebuie să fac? Să mă sinucid? Ce este? Există o epidemie de holeră acolo sau ceva? Sau gangsterii au pus mâna pe locul care mă poate distruge?”. Hrușciov a părăsit Los Angeles a doua zi dimineață.

Liderul sovietic și-a continuat călătoria prin California fără alte incidente și s-a întors la Washington pentru întâlnirea sa cu Eisenhower.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola