Evenimentul Istoric > Articole online > Ultimul guvern exclusiv PNL înainte de cel al lui Ludovic Orban, instalat pe 5 ianuarie
Articole online

Ultimul guvern exclusiv PNL înainte de cel al lui Ludovic Orban, instalat pe 5 ianuarie

Regele Carol al II-lea l-a desemnat, în 5 ianuarie 1934, pe liderul „tinerilor” liberali, Gheorghe (Guță) Tătărescu, prim-ministru, în ciuda tradiției care impunea ca șeful partidului să fie și șeful Guvernului.

Cu acceptul conducerii PNL, al cărui președinte era Constantin Brătianu, Gheorghe Tătărescu a primit mandatul. Avea să fie ultima guvernare interbelică în care PNL s-a aflat singur la putere.

Această guvernare a fost marcată de redresarea economică după Marea Criză din 1929 – 1933, dar și de întărirea tendințelor autoritare ale lui Carol al II-lea.

Gheorghe Tătărescu s-a apropiat tot mai mult de rege, ceea ce a dus la ruptura cu PNL.

Gheorghe Tătărescu, în 1927, era un adversar declarat al lui Carol al II-lea.

Însă după stingerea din viață a lui Ionel Brătianu, Gheorghe Tătărescu a devenit un adept al apropierii față de Carol al II-lea, mai ales după încoronarea acestuia în 1930.

Carol al II-lea a încurajat o ruptură în PNL, produsă de istoricul Gheorghe Brătianu, fiul lui Ionel Brătianu.

În 1939, după instaurarea regimului autoritar al lui Carol al II-lea, Gheorghe Tătărescu a revenit la putere, însă în calitate de prim-ministru al regelui.

Aliat cu comuniștii

După abdicarea lui Carol al II-lea, în septembrie 1940, Gheorghe Tătărescu s-a retras la conacul său, însă, după înlăturarea de la putere a lui Ion Antonescu, el avea să revină în politică.

În 1945, a creat o facțiune liberală, care s-a aliat cu comuniștii.
În Guvernul Petru Groza, Gheorghe Tătărescu a fost numit vicepremier și a primit și Ministerul de Externe.

Însă, în 3 noiembrie 1947, a fost înlăturat din Guvern.

A fost arestat câteva luni, în 1950, dar a fost eliberat din închisoare, după ce a acceptat să devină martor al acuzării în procesul lui Lucrețiu Pătrășcanu.

A murit în 1957.

În timpul Primului Război Mondial, Gheorghe Tătărescu a servit drept ofițer de rezervă, însă cu sarcini administrative, din cauza unei probleme la inimă.

În anul 1919, a fost ales deputat PNL în județul Gorj. Era căsătorit cu Arethia Tătărescu, cea care l-a convins pe Constantin Brâncuși să realizeze ansamblul monumental de la Târgu-Jiu, dedicat eroilor români din Primul Război Mondial.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola