Moartea prematură a multor muzicieni celebri la vârsta de 27 de ani poate fi o coincidență bizară. Mitologia „Clubului 27” a căpătat mai multă amploare după decesul lui Kurt Cobain, în 1994, la aceeași vârstă ca ale legende precum Jimi Hendrix, Janis Joplin sau Jim Morrison, în anii 1970.
Moartea lui Amy Winehouse, la 27 de ani, în 2011, a reînnoit interesul pentru ceea ce pare a fi un adevărat blestem.
Iată mai jos lista unora dintre muzicienii morți la vârsta fatală de 27 de ani.
Robert Johnson (1911-1938)
Născut acum 100 de ani în zona rurală a Mississippi, cântărețul și chitaristul de blues Robert Johnson a atras prea puțin atenția în timpul vieții sale.
A fost însă redescoperit în anii 1960 și a influențat numeroșii pionieri ai rock and roll.
Potrivit legendei, Johnson și-ar fi vândut sufletul diavolului în schimbul excepționalului său talent, de care a făcut dovadă la colțurile străzilor din delta Mississippiului și în cele doar 29 de cântece înregistrate între 1936 și 1937.
Faimos pentru pasiunea sa pentru whisky și femei, se pare că Robert Johnson a fost otrăvit de un iubit sau soț gelos.
Brian Jones (1942-1969)
Membru fondator al legendarului grup Rolling Stones, alături de Mick Jagger și Keith Richards, Brian Jones a ajuns dependent de droguri la mijlocul anilor 1960, care i-au distrus sănătatea, l-au băgat la închisoare și i-au răcit relația cu colegii de trupă.
A fost dat afară din Rolling Stones în iunie 1969. În luna următoare, Jones a fost găsit mort pe fundul unei piscine.
Poliția a declarat că s-a înecat fiind sub influența drogurilor și a alcoolului.
Informații ulterioare au adus în prim-plan teoria omorului, mușamalizate se zice de poliție pentru a acoperi modul amatoristic în care a fost efectuată ancheta inițială.
Alan „Blind Owl” Wilson (1943-1970)
Cunoscut sub numele de Blind Owl (Bufnița Oarbă) din cauza vederii sale proaste, Alan Wilson a fost liderul grupului Canned Heat, care a avut un succes uriaș la Woodstock, în 1969.
Compozitor, chitarist și interpret la muzicuță, el a învățat blues-ul vechi de la legendarul Son House, care trăia uitat de mulți ani de zile.
Wilson, care s-a luptat cu o boală mentală și avusese o tentativă de suicid, a murit de o supradoză în septembrie 1970, devenind primul dintre cei trei muzicieni faimoși care au murit în acel an fatal.
Jimi Hendrix (1942-1970)
Probabil cel mai mare chitarist din istorie dar și un excepțional solist vocal, Hendrix (foto) a revoluționat interpretarea la chitară electrică, de-a lungul scurtei sale cariere de numai patru ani.
A murit la Londra, în septembrie 1970, asfixiat cu propria vomă, în somn. Iubit sa a declarat că Hendrix, un mare consumator de droguri – mai ales LSD – luase un pumn de pastile de somn cu vin roșu înainte de a se urca în pat.
Janis Joplin (1943-1970)
Născută în Texas, Janis Joplin a cucerit scenele din San Francisco cu vocea sa puternică și cu interpretarea sa „bluesy”, mai întâi ca solistă a Big Brother and the Holding Company, și apoi ca solistă.
În ciuda mai multor tentative de a renunța la droguri, a devenit tot mai dependentă de heroină și de alcool, în timp ce cariera sa cunoștea un succes fulminant.
A murit de o supradoză de heroină, în octombrie 1970, la mai puțin de trei săptămâni după Jimi Hendrix.
Jim Morrison (1943-1971)
Poet și mare pasionat de filosofie, Jim Morrison a dobândit faimă în calitate de solist vocal și textier al grupului The Doors, o formație pe care o înființase împreună cu un prieten, în 1965.
În 1969, băutura a devenit o problemă, făcându-l să întârzie la concerte și provocându-i o serie de ieșiri violente sau obsecene pe scenă.
În iulie 1971, Morrison a decedat din cauza unui atac de cord, cauzat se pare de o supradoză de heroină, în timp ce trăia la Paris.
Se crede că a confunfat heroina cu cocaina și a tras pe nas o cantitate mortală.
Ron „Pipen” McKernan (1945-1973)
Membru fondator al altei trupe legendare, Grateful Dead, Ron McKernan, supranumit „Pipen”, nu împărtășea pasiunea colegilor săi pentru LSD și alte droguri psihedelice.
Totuși, consumul mare de alcool i-a adus o ciroză, în 1970, iar în 1972, starea sa de sănătate a devenit atât de fragilă încât nu a mai putut merge în turnee.
A murit de o hemoragie internă în martie 1973.
Kurt Cobain (1967-1994)
Un idol al muzicii grunge din Seattle, Kurt Cobain a format trupa Nirvana împreună cu un prieten, în anul 1985.
Formația a dobândit un imens succes la începutul anilor 1980.
Sub reflectoarele strălucitoare ale gloriei, Cobain s-a luptat cu o boală mentală, cu probleme de sănătate cronice și cu dependența de heroină.
S-a sinucis în aprilie 1994, lăsând-o văduvă pe soția sa, cântăreața Courtney Love, și o fetiță orfană.
Amy Winehouse (1983-2011)
Cântăreața și compozitoarea engleză a cărei voce puternică și stil unic de interpretare i-au adus numeroase premii și o celebritate mondială, Amy Winehouse s-a luptat ani de zile cu dependența de droguri și de alcool.
Aceste lupte i-au inspirat multe piese, printre care „Rehab”.
Pe 23 iulie 2011, Amy Winehouse a fost găsită moartă în apartamentul său din Londra, devenind ultimul muzician faimos a cărui carieră s-a întrerupt brusc la vârsta de 27 de ani.