Evenimentul Istoric > Articole online > Legendele lui Midas, unul dintre cei mai cunoscuți regi din istorie
Articole online

Legendele lui Midas, unul dintre cei mai cunoscuți regi din istorie

Regele legendar Midas este unul dintre cei mai cunoscuți din istorie. Două legende mitologice l-au făcut cunoscut, iar poveștile despre el s-au transmis din generație în generație. Conform legendei, el a fost regele Frigiei, o țară din Asia Mică.

Unul dintre cele mai cunoscute lucruri ce se știe despre Midas este legenda potrivit căreia orice atingea se transforma în aur. Asta după ce el i-a oferit o găzduire bună lui Silemus, fiul zeului Pan, iar acesta i-a promis că îi va îndeplini orice dorință. Midas a solicitat ca tot ce atinge să se transforme în aur și a avut ulterior această putere.

Totuși, acest lucru s-a întors și împotriva lui deoarece, atunci când a dorit să mănânce, nu a mai putut deoarece mâncarea se transforma în aur. Astfel, el i-a solicitat zeului Dionysos să îl scape de acest dar. A ajuns să se scalde în apele Pactolului și apoi a devenit muritor de rând. Pe de altă parte, acele ape au devenit aurite, potrivit legendei.

Regele Midas și urechile de măgar

O altă legendă este cea a urechilor de măgar. Midas s-a ales cu ele după ce a „arbitrat” un concurs muzical între prietenul său zeul Pan și Apollo. Pan se lăuda că are un fluier de soc ce scoate sunete mai frumoase decât cele ale lirei zeului Apollo din mitologia greacă. Concursul dintre cei doi a fost „arbitrat” de Midas, care i-a dat câștig de cauză prietenului Pan.

Nemulțumit de lipsa de pricepere și de gust a lui Midas, Apollo a făcut ca acestuia să-i crească o pereche de urechi de măgar, pe care o cataloga ca fiind emblema prostiei. Rușinat de această situație, Midas a început să poarte o scufie pe care o lega sub bărbie. Singurul care știa de apariția urechilor de măgar a fost sclavul său frizer, care venea să îl tundă și pe care l-a amenințat cu moartea.

Totuși, frizerul a mers pe malul unui lac unde a făcut o gaură în pământ și a șoptit în ea că „regele Midas are urechi de măgar”. Ulterior, legenda spune că vorba a fost dusă de vânt și toată lumea a aflat pățania regelui.

Legendele au fost transmise mai departe în filme și jocuri

Legendele despre Midas sunt unele dintre cele mai cunoscute din istorie și astfel ele au inspirat și apariția unor filme precum The Midas Touch, The Adventurer ori The Golden Touch.  Chiar și amatorii de jocuri de casino au putut descoperi mai multe despre Midas prin intermediul unor producții de acest gen. În top jocuri de păcănele online se regăsesc și două care au legătură cu Midas. Este vorba despre Midas Golden Touch, o producție lansată de Thunderkick și The Hand of Midas, joc realizat de compania Pragmatic Play și care a cucerit rapid fanii jocurilor de acest gen.

Așadar, legendele despre el sunt transmise din generație în generație și oamenii pot afla și învățăturile din spatele lor: că nu trebuie să urmărești tot timpul avuțiile și că trebuie să fii corect.

Midas a existat?

Cât despre Midas, chiar dacă nu este clar dacă legendele amintite chiar s-au întâmplat, el este un rege care chiar a existat. A domnit între anii 738 și 691 în Frigia, o regiune situată în centrul Turciei din zilele noastre. Avea o bogăție impresionantă, motiv pentru care au și apărut aceste legende.

Midas a murit după o invazie a barbarilor. Nu este clar dacă a fost ucis sau s-a sinucis pentru a nu fi torturat de aceștia. Ce este însă cert este că funeraliile sale au fost fastuoase, iar el a fost îngropat alături de numeroase bijuterii și obiecte de aur.

Registration

Aici iti poti reseta parola