Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Legătura secretă dintre Zoe Ceaușescu și Mănăstirea Putna. Ceaslovul și Psaltirea primite de la stareț
Articole online

Legătura secretă dintre Zoe Ceaușescu și Mănăstirea Putna. Ceaslovul și Psaltirea primite de la stareț

Mihai Eminescu numea Mănăstirea Putna „Ierusalimul neamului românesc”.

„În Letopisețul Moldovei se spune că după cucerirea Cetății Chilia, în luna ianuarie 1465, Ștefan cel Mare s-a întors cu toată oastea la Suceava, poruncind mitropolitului, episcopilor și tuturor preoților să mulțumească lui Dumnezeu pentru ce i-a fost dăruit lui…”, scrie pe siteul mănăstirii.

ÎPS Pimen a povestit despre vizita pe care Ceaușescu a făcut-o la Putna, în 1966, cu ocazia împlinirii a 500 de ani de la ctitorire.

Citește și Prefacerea de la Mormântul lui Ștefan cel Mare

„În anul 1966, Nicolae Ceaușescu, președintele României la acea vreme, a vizitat Mănăstirea Putna cu prilejul împlinirii sorocului de 500 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii Mănăstirii Putna.

După această vizită, Putna, îndeosebi, dar și celelalte mănăstiri au fost năvălite de mulțimea turiștilor, mai ales a școlarilor și a studenților. Aceștia, după terminarea vizitei care dura aproape două ore, mărturiseau: La școală ni se spune că religia este opiu pentru popor; aici, vedem că religia înseamnă cultură, artă”.

„Dacă Ceaușescu a fost la Putna, nu mai are nimeni dreptul să ne mai urmărească și să ne ceară socoteală de ce mergem la biserică și la mănăstiri, spuneau turiștii cu multă bucurie sufletească”, mai mărturisea arhiepiscopul.

Zoe, în genunchi

Tot de la Pimen știm că fiica lui Nicolae Ceaușescu a fost de trei ori la Putna:

„Zoe Ceaușescu, după vizita tatălui ei, a fost de trei ori la Putna, în vizită particulară. Găzduia la o familie în comuna Putna.

Seara, când nu mai erau turiști în mănăstire, venea, intra în biserică, îngenunchea în fața mormântului lui Ștefan cel Mare câteva minute, săruta mormântul, săruta și icoanele din catapeteasma bisericii, săruta mâna părintelui ghid, mulțumindu-i, și pleca la gazda sa din Putna.

Ea a cerut o carte cu litere chirilice, pentru cultura ei; părintele stareț Gherasim a priceput ce dorește în realitate; i-a dat un Ceaslov și o Psaltire”, a mai relatat ierarhul.

Mănăstirea a fost sfințit la 3 septembrie 1470.

Registration

Aici iti poti reseta parola