Legătura dintre bomba atomică românească și plata integrală a datoriei externe. Dezvăluiri marca Evenimentul Istoric

 

Bomba atomică pe care se spune că Nicolae Ceaușescu se pregătea să o producă și plata integrală a datoriei externe sunt profund legate, așa cum reiese din documente de arhivă aflate în posesia Evenimentului Istoric.

În mod total atipic programului său, Nicolae Ceaușescu a ținut în acea zi de 14 aprilie DOUĂ discursuri și nu doar unul, cum obișnuia.

Când ”tovarășul secretar general rostea o cuvântare” ea era transmisă la radio și televiziune, iar a doua zi, marile ziare românești o reproduceau integral. De cele mai multe ori paginile Scînteii, României Libere sau Scînteii Tineretului erau identice, nimeni nepierzând timpul cu două paginări ale aceluiași discurs! Metoda permitea și un control mai bun al formei, făcându-se cenzura și aprobarea pe un șpalt și apoi acesta era tipărit sub diferite sigle.

Foto: Pagină din ziarele din 15 aprilie 1989, fragmentul care a pus pe jar comunitatea internațională este pe prima pagină, reproducerea ei fiind în ediția tipărită a revistei Evenimentul Istoric.

În 14 aprilie, paginile întâi erau identice: în stânga, adică în ”deschidere” era discursul de la Plenara Comitetului Central al Partidului Comunist Român, iar în dreapta, ca un fel de ”text 2”, era cuvântarea de la Plenara Consiliului Național al Frontului Democrației și Unității Socialiste. FDUS era un conglomerat care aduna tot ce ”scăpase” din PCR. De altfel, așa cum veți vedea în revistă, discursul de la FDUS este început de Ceaușescu prin invocarea deciziilor luate dimineață la CC al PCR.

Relatările vremii spuneau că el ”a început discursul anunțând că poate produce bomba”, dar adevărul este că incitanta frază este rostită abia pe la jumătatea discursului de la FDUS.

De ce a avut nevoie președintele RSR de două evenimente în aceeași zi?

Pe 14 aprilie 1989, Nicolae Ceaușescu făcea un anunț unic în istoria economiei mondiale moderne: plata integrală a datoriei externe contractate de România!

Acesta era scopul Plenarei și al Consiliului Național, fraza despre bombă fiind, după unii, o ”scăpare”, după alții un avertisment.

Fraza își are, însă, însemnătatea ei, fiind prima afirmație de acest gen făcută de Nicolae Ceaușescu în public, deși în discuții bilaterale cu alți șefi de stat (Ungaria, Israel, Libia și alții) se zvonea că el mai deschisese subiectul.

Cele două discursuri vor face obiectul mai multor materiale pe site-ul nostru. Le avem la redacție mulțumită conf. univ. dr. Mireille Rădoi, director general al Bibliotecii Centrale Universitare ”Carol I”, excepțională sursă de informații.

Materialul din revistă despre bomba atomică românească este reprodus cu acord după Eliza Gheorghe, ‘Proliferation and the Logic of the Nuclear Market’, International Security, 43:4, pp. 88-127. © by the President and Fellows of Harvard College and the Massachusetts https://www.mitpressjournals.org/doi/full/10.1162/isec_a_00344Institute of Technology.

Foto deschidere: Reproducere comunismulinromania.ro / ”Ceaușescu-Pace”, autor necunoscut, tablou oferit de o școală din județul Argeș.