Lecţia de istorie ţinută de Ceauşescu liderilor URSS. Lenin apare în prim-plan

 

Încă o dovadă a faptului că liderul Republicii Socialiste România, Nicolae Ceauşescu, respingea linia sovietică cu privire la politica internă şi internaţională, era prezentată de Nicolae Ceauşescu în 1970, an ce marca un veac de la naşterea creatorului URSS, Vladimir Ilici Lenin.

The New York Times prelua o declaraţie publicată de Agerpres şi surprindea esenţa spiritului naţionalist al celui care conducea comuniştii din România.

„Nicolae Ceaușescu, șeful Partidului Comunist Român, a combătut doctrina sovietică a suveranității limitate pentru statele comuniste și a presupus că liderii Kremlinului s-au îndepărtat de învățăturile lui Lenin.

Domnul Ceaușescu, vorbind la o întâlnire din București săptămâna aceasta, care a marcat centenarul Lenin, nu a menționat numele Uniunii Sovietice. Observațiile sale au fost raportate de agenția de presă română Agerpress.

«Interesul național și internaționalismul proletar nu se exclud reciproc», a spus domnul Ceaușescu. «A încerca să opui interesului național cauza internaționalismului proletar sau solidaritatea internațională intereselor naționale ale oamenilor înseamnă a răni serios cauza socialismului», a spus el”, se arată în materialul publicat în cotidianul The New York Times sub titlul „Ceausescu Challenges Doctrine” (Ceauşescu provoacă doctrina), la 19 aprilie 1970.

Data acestui discurs nu a fost aleasă întâmplător de Ceauşescu. O zi mai târziu, secretarul general al P.C.R îşi rostea la Moscova cuvântarea cu prilejul centenarului Lenin.

Istoria Uniunii Sovietice începe cu Revoluția rusă din 1917, când bolșevicii conduși de Lenin s-au impus drept principala forță politică rusă.

Pentru victorie, ei au implicat țara într-un lung și sângeros război civil împotriva monarhiștilor contrarevoluționari și a intervenționiștilor străini.

Ulterior, bolșevicii s-au rebotezat Partidul Comunist, iar forțele armate pe care le-au organizat au primit numele Armata Roșie.

Ce a urmat a fost impunerea comunismului în toate teritoriile care au aparținut fostului Imperiu Rus.

La scurt timp după moartea lui Lenin, puterea a fost cucerită de Iosif Vissarionovici Stalin, care a supus întreaga societate sovietică unui proces de „epurare”,

Astfel, Stalin s-a asigurat că a distrus orice urmă de opoziție internă din partid, armată sau din rândurile populației.