Evenimentul Istoric > Articole online > La Notre-Dame, nici nu a început restaurarea propriu-zisă și banii din donații publice s-au terminat!
Articole online

La Notre-Dame, nici nu a început restaurarea propriu-zisă și banii din donații publice s-au terminat!

La doi ani după dramaticul incendiu din 15 aprilie 2019, prima etapă a șantierului de restaurare a catedralei Notre-Dame din Paris, cea a securizării monumentului, este pe sfârșite.

Anvelopări, plasări ale cintrelor de susținere, instalarea eșafodajelor care urcă până la vârful naosului prăbușit…

Ansamblul operațiunilor efectuate de la sinistru a înghițit „peste 100 de milioane de euro”, potrivit lui Guillaume Poitrinal, președintele Fundației pentru Patrimoniu.

O estimare modestă a cheltuielilor celor doi ani indică un total de minimum 165 de milioane de euro, scrie AFP. Suma depășește așadar donațiile celor 338.000 de persoane private care au participat la efortul financiare de reconstruire a edificiului gotic.

„De doi ani, autoritățile publice nu au stat cu mâinile în sân. A trebuit salvată clădirea, înălțat eșafodajul, stabilirea măsurilor de protecție, crearea unui adevărat orășel de jur împrejur, tot ce se numește instalații de șantier”, a explicat Poitrinal pentru France Info. „Aceasta a mobilizat totalitatea colectei publice și o parte din colecta de la companii.”

În total, din cele două surse, aproape 883 de milioane de euro au fost strânși pentru reconstruirea edificiului.

„Stadiul actual al lucrărilor ne va permite să avem o ceremonie frumoasă în 2024”, când este prevăzută inaugurarea catedralei renăscute, a declarat ministrul Culturii, Roselyne Bachelot, la începutul lui martie. Cu toate acestea, lucrările de restaurare urmează să continue încă multă vreme după această dată.

„Faza restaurării propriu-zise va demara în septembrie”, a adăugat ea.

Cu toate acestea, scrie AFP, marea întrebare care planează asupra uriașului efort de a readuce la viață unul dintre simbolurile culturii creștine europene este dacă suma de 833 de milioane de euro va ajunge pentru lucrările de restaurare.

Registration

Aici iti poti reseta parola