Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Cu secole în urmă, liderul cazacilor ucraineni Ivan Mazepa a fondat mai multe așezări în regiunea Kursk din Rusia modernă
Articole online

Cu secole în urmă, liderul cazacilor ucraineni Ivan Mazepa a fondat mai multe așezări în regiunea Kursk din Rusia modernă

Ivan Mazepa, cazaci

Potrivit președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, la 19 august, trupele ucrainene controlau 92 de așezări pe un teritoriu de 1 250 de kilometri pătrați (deși aceste cifre nu au fost verificate independent în regiunea Kursk). Deodată, în imediata apropiere a zonei de conflict se află satele Ivanovskoe, Stepanovka și Mazepovka, toate construite la începutul secolului al XVIII-lea și numite după fondatorul lor: Ivan Stepanovîci Mazepa, un influent lider militar ucrainean. 

Incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk din Rusia a intrat în cea de-a treia săptămână

Zona în care regiunea Kursk din Rusia se întâlnește cu regiunea Sumî din Ucraina este o graniță veche. La nord se află pădurea Breansk, la sud se află stepa, unde au trăit timp de secole popoare turcice nomade și semi-nomade, iar mai târziu tătarii din Crimeea.

La nord-vest se află orașul ucrainean Novhorod-Siverskîi, unde prințul Igor Svyatoslavich și-a început campania din 1185 împotriva Polovtsy. Drumul Muravsky trecea prin această zonă, urmând linia de demarcație dintre râurile Dnipro și Don; de-a lungul acestui drum, tătarii din Crimeea au lansat atacuri asupra Marelui Ducat al Moscovei.

În secolele XVI-XVII, această zonă a fost scena a numeroase războaie între Țaratul Rusiei și Marele Ducat al Lituaniei și, ulterior, Comunitatea polono-lituaniană, orașele fiind asediate în mod constant și schimbându-și frecvent stăpânii. 

Ivan Mazepa, cazaci

În a doua jumătate a secolului al XVII-lea, în această regiune țaratul Rusiei se învecina cu Hetmanatul cazacilor, un stat semi-autonom din care provine Ucraina modernă

Ivan Mazepa a devenit hetman (hatman), sau lider al Hetmanatului cazacilor, în 1687. Însă Moscova a dictat politica externă a Hetmanatului, numirile personalului de conducere și administrarea terenurilor; Mazepa a avut relații bune cu prințul Vasili Golitsyn, care a condus efectiv Rusia, și mai târziu cu Petru I (cunoscut și ca Petru cel Mare).

În timp ce era încă ofițer superior, Mazepa, la fel ca mulți alți membri ai elitei militare cazace, și-a achiziționat mici proprietăți în interiorul granițelor Moscovei, iar după ce a devenit hetman, a cumpărat mai multe terenuri în districtele Rylsky, Putivlsky și Sevsky. Până în 1708, proprietățile sale de pe teritoriul regiunii Kursk din Rusia de astăzi se întindeau pe aproximativ 40 de kilometri pătrați și includeau mai mult de 30 de sate și așezări, care aveau o populație totală de aproape 30 000 de persoane. Drepturile lui Mazepa asupra acestor întinse proprietăți au fost confirmate prin mai multe documente emise de Petru I.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, istoricul ucrainean Mykhailo Plokhynsky a reconstituit istoria moșiilor din Kursk ale lui Mazepa. Multe dintre așezările menționate în listele de proprietăți ale lui Mazepa apar în rapoartele de război din ultimii ani: Korenevo, Snagost, Krupets, Oleshnya, Ivnitsa, Sheptukhovka.

Forțele armate ucrainene luptă în prezent în regiunea Kursk pentru controlul Korenevo, în timp ce Oleshnya și o parte din Snagost sunt deja sub control ucrainean

Centrul acestor proprietăți era Ivanovskoe, unde Mazepa a construit un conac. Satul conținea, de asemenea, trei biserici, două băi publice, 10 magazine (comerțul avea loc în fiecare duminică), șapte taverne și o școală.

Mazepa a cumpărat în principal terenuri neamenajate și a folosit diverse stimulente financiare pentru a atrage coloniști, dintre care mulți erau șerbi care fugeau de la latifundiarii din apropiere și Credincioși Vechi care fugeau de persecuțiile din Rusia centrală. Din cauza șerbilor fugiți, Mazepa avea adesea conflicte cu vecinii săi, care uneori duceau la atacuri reciproce și vărsări de sânge. Astfel de incidente erau frecvente și în Țaratul Rusiei.

Documentele administrative din acea vreme separă oamenii lui Mazepa în două grupuri: „poporul rus”, care se referea la oamenii din Țaratul Rusiei, și «Cherkas», un cuvânt rusesc pentru cazaci folosit în mod obișnuit pentru a se referi la ucraineni în acea perioadă. Gospodăriile „rusești” și „cherkas” erau mixte pe moșiile lui Mazepa, cele „rusești” predominând în partea de nord, iar cele „cherkas” în partea de sud.

Ivan Mazepa, Kursk

Aceste terenuri au rămas în posesia lui Mazepa mai puțin de 10 ani, dar au început să prospere din punct de vedere economic

Cu toate acestea, în toamna anului 1709, Petru cel Mare a aflat că Mazepa s-a alăturat regelui suedez Carol al XII-lea în Marele Război al Nordului și a trimis imediat 25 000 de soldați conduși de Alexander Menshikov în capitala Hetmanatului, Baturyn. Forțele ruse au luat cu asalt și au incendiat orașul, ucigând întreaga populație (între 10 000 și 15 000 de oameni).

Mazepa și Menshikov au fost în conflict chiar înainte de dezertarea hetmanului. Au existat zvonuri conform cărora Menshikov aspira fie să devină el însuși hetman, fie să conducă estul Ucrainei. Acest lucru nu s-a întâmplat niciodată, dar el a preluat fostele moșii ale lui Mazepa, care au rămas în posesia sa până la exilul său în Siberia în 1727.

După înfrângerea Suediei în bătălia de la Poltava din 1709, Mazepa și Carol al XII-lea au fugit la Bender (în Moldova de astăzi), care se afla atunci sub controlul sultanului otoman, și au murit la scurt timp după aceea.

În deceniile care au urmat, fostele moșii ale lui Mazepa au trecut în mod repetat de la un proprietar la altul până la începutul secolului al XIX-lea, când au ajuns în mâinile prințului Ivan Baryatinsky, care a construit un nou conac somptuos în Ivanovskoe numit Maryino.

În perioada sovietică, Maryino a adăpostit un sanatoriu pentru Comitetul Central al Partidului Comunist; astăzi servește drept sanatoriu pentru membrii directoratului administrativ al lui Vladimir Putin. Reședința lui Mazepa din Ivanovskoe este desemnată oficial ca monument arhitectural federal, dar, în realitate, se află în ruine. La 21 august 2024, trupele ucrainene se aflau la aproximativ 14 kilometri de moșie.

Registration

Aici iti poti reseta parola