De exemplu, în filmul lui Orson Wells, „Cetăţeanul Kane”, magnatul media Charles Foster Kane este comparat chiar cu Kublai Han, cu atât mai mult cu cât imensa reşedinţă a lui Kane din Florida se numea Xanadu, după palatul de vară al lui Kublai Han din China.
Kublai Han era nepotul celebrului Genghis Han. De notat însă că mama sa era creştină.
Era o prinţesă dintr-un trib mongol care trecuse la nestorianism, un tip de creştinism oriental.
Puterea lui Kublai Han era concentrată în special în regiunea Chinei şi a Mongoliei moderne.
În acelaşi timp, era şi aşa-zis Mare Han sau Hagan (Hanul Hanilor), ceea ce înseamnă că deţinea o putere nominală asupra tuturor teritoriilor mongole din Europa până în Asia.
Kublai Han a fost primul suveran mongol care a domnit asupra întregii Chine, aproape, reuşind să învingă dinastia Song, care reuşise anterior să le facă faţă mongolilor din sudul Chinei.
Întinderea cuceririlor sale militare este uimitor de mare, chiar şi pentru conceptele actuale de mobilitate militară.
Trupele sale au invadat Vietnamul, Birmania şi chiar ce este acum Indonezia (Insula Java).
Kublai Han a încercat de două ori să cucerească Japonia, dar de fiecare dată a eşuat. De fapt, de aici vine cuvântul japonez „kamikaze” – el face referire la un „vânt divin” care a distrus navele mongole.
Este interesant de notat, scrie history.info, că Kublai Han a întreţinut relaţii diplomatice cu liderii creştini ai Europei, inclusiv cu Papa de la Roma, precum şi cu musulmanii.
A murit la vârsta de 78 de ani, în capitala sa Hanbaliq, pe teritoriul actualului Beijing.