Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Kremlinul îi pregătește pe ruși pentru război. „SUA nu va supraviețui unei crize duble”
Caleidoscop

Kremlinul îi pregătește pe ruși pentru război. „SUA nu va supraviețui unei crize duble”

Negocierile de la Geneva par să fi amplificat tensiunile dintre ruși și americani. Pe baza declarațiilor venite de la autorități, presa rusă a demarat pregătirea psihologică a populației pentru război.

Rușii amenință de la Geneva

 

Dacă NATO va continua să desfășoare noi capacități de armament, „care se dezvoltă foarte rapid în Statele Unite”, armata rusă ar putea răspunde într-un mod care „ar dăuna inevitabil securității Statelor Unite și a aliaților săi europeni”, a declarat Serghei Ryabkov, adjunctul ministrului de Externe al Federației Ruse.
Rușii nu și-au ascuns nicio clipă enervarea că nu s-au făcut niciun fel de progrese în ceea ce privește propunerile lor de a se limita extinderea NATO. Ryabkov a atras atenția că acum mingea este în terenul NATO, care, alianță care, spune el, ar trebui să facă în sfârșit un „pas adevărat” pentru găsirea unui punct comun cu Rusia.

„Solicităm SUA să demonstreze responsabilitate maximă în acest moment. Riscurile asociate cu o posibilă escaladare a confruntării nu trebuie subestimate”, a spus Ryabkov, adăugând că s-au făcut eforturi „semnificative” pentru a-i convinge pe americani că „se joacă cu focul” și nu e în interesul lor, notează Pravda.

 

SUA nu va supraviețui unui eșec simultan în Taiwan și a Ucraina

Același cotidian rusesc încearcă să-și convingă cititorii că Rusia e prima șansă în cazul unuiconflict cu SUA.
„America riscă să se confrunte cu un obstacol de netrecut în calea propriei sale dominații mondiale. Rusia și China pot lovi simultan Ucraina și Taiwan” .
Pravda îl citează pe Antun Rocha , editorialist al publicației Croatian Advance, care scrie că Taiwanul este „Ucraina Chinei” și Ucraina este „Taiwanul rusesc”. Statele Unite nu vor putea face față atacurilor și anexării ambelor regiuni, susține croatul.

Concluzia ziariștilor ruși este că, în ciuda faptului că americanii folosesc teritoriile apropiate pentru a pune presiune asupra rivalilor, Rusia și China se vor putea coordona aceste probleme.

Pentru Rusia, intenția Occidentului de a admite Ucraina în NATO este considerată extrem de periculoasă. Mai mult decât atât, fiind deja de fapt la granița Rusiei, alianța nu a venit cu nimic mai bun decât să vorbească despre faptul că orice țară are dreptul de a decide singură de care bloc militar aparține.

În Asia, SUA se comportă la fel și fără NATO. Dar nu cu mult timp în urmă, acolo au apărut coaliții similare: Dialogul Cvadripartit de Securitate (QUAD) și AUKUS cu o strategie similară cu cea a NATO. Strategia este de a crea mai întâi un bloc în scopuri de securitate, apoi de a-i extinde obiectivele militare și de a-ți înconjura adversarul (China).

Poziția Statelor Unite este extrem de primitivă și constă în a împiedica Rusia și China să manifeste un comportament „agresiv” (asta înseamnă orice apărare a intereselor lor).

Potrivit Occidentului, Rusia intenționează să invadeze Ucraina, în timp ce chinezii elaborează un plan de invadare a Taiwanului . Americanii își înfățișează rivalii ca pe niște agresori periculoși, care trebuie presați cât mai tare, acum cu mai mult accent pe China.

Rusia, pe de altă parte, încearcă să lupte cu extinderea NATO la propriile frontiere. Președintele rus Vladimir Putin a trimis cereri rusești de „garanții de securitate” SUA și NATO, dar este puțin probabil ca acestea să fie luate în considerare.

Deci situația le spune acestor puteri să se unească, deoarece problemele lor sunt asemănătoare, întrebarea este dacă Rusia și China, în confruntarea lor cu Statele Unite, se vor limita la cooperarea în sfera politică sau vor extinde interacțiunea la o alianță militară sau pur și simplu la coordonarea militară a „cuceririi” zonelor disputate.

Desigur, nimeni nu este dornic să intre într-o confruntare deschisă cu Statele Unite și aliații săi cheie. Dar Statele Unite forțează, bazându-se pe aliații și partenerii săi din organizații precum NATO, iar acum și QUAD și AUKUS din Asia.

Potrivit analiștilor, a sosit momentul ca Rusia și China să facă ceva similar – împreună.

Intensificarea în continuare a presiunii americane asupra Beijingului și Moscovei va duce la o netezire și mai mare a diferențelor , deoarece americanii pot fi opriți numai cu forța .

O astfel de unificare a marilor superputeri ale Estului va schimba întreaga aliniere a lumii în politică. Și ar fi bine dacă ne-am descurca fără un mare război.
De fapt, Rusia și China susțin ideea unei lumi multipolare și nu luptă pentru dominație unică. Este timpul ca Statele Unite să realizeze că aceasta este singura cale de ieșire rezonabilă, scrie Pravda.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola