Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Kievul amenință o țară NATO! O acuză că ar fi complotat cu Rusia pentru a ocupa o parte din Ucraina
Articole online

Kievul amenință o țară NATO! O acuză că ar fi complotat cu Rusia pentru a ocupa o parte din Ucraina

Ungaria, ținta atacurilor ucrainene

Budapesta ar fi fost informată în avans cu privire la planurile Rusiei și a sperat că va ocupa o parte din teritoriul Ucrainei pentru ea însăși, a declarat Oleksiy Danilov , secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (NSDC), citat de Pravda. Mai mult, oficialul ucrainean a amenințat Ungaria că va avea de suportat „consecințele”.

Această declarație a fost făcută după ce premierul ungar Viktor Orban a fost numit „un complice al criminalilor de război ruși” și trecut în baza de date a dușmanilor statului ucrainean – site-ul Peacemaker.

Ce i se reproșează luilui Viktor Orban

Prim-ministrul Ungariei este considerat „complice al criminalilor de război ruși” și „propagandist anti-ucrainean”. Site-ul afirmă că Viktor Orban a refuzat să susțină embargoul asupra petrolului și gazelor rusești, a încălcat „unitatea” UE prin refuzul de a trimite arme în Ucraina și a interzis tranzitul armelor străine către Kiev.

Proiectul Peacemaker a câștigat notorietate în 2015, când scriitorul și istoricul Oles Buzina și politicianul Oleg Kalashnikov au fost uciși în Ucraina după ce profilurile lor au apărut pe site.
În 2016, oficialii UE și grupurile jurnalistice au condamnat Peacemaker pentru că a prezentat date despre peste 4.000 de angajați ai mass-media și i-au acuzat pe proprietarii site-ului că ar „colabora cu teroriști”.
Site-ul a trecut pe lista neagră mai mulți europeni de-a lungul anilor, inclusiv fostul cancelar german Gerhard Schröder și diplomatul german Wolfgang Ischinger.
Orban, care a câștigat realege luna trecută, și-a construit campania în jurul promisiunilor de a ține Budapesta departe de conflictul ruso-ucrainean și, într-un discurs de victorie, l-a numit pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski drept unul dintre „oponenții săi”.

Zelensky și-a exprimat pentru prima dată pretențiile împotriva Ungariei în timpul videoconferinței din martie a Consiliul European:
„Trebuie să decizi singur de ce parte ești… Uite, Viktor, știi ce se întâmplă la Mariupol?” spuse Zelensky.

Pretențiile Ucrainei față de Ungaria

Potrivit lui Oleksiy Danilov, Ungaria este vinovată că „a vorbit deschis despre cooperarea sa cu Rusia”, sperând, după încheierea operațiunii speciale, că va ocupa o parte din teritoriile Ucrainei. De asemenea, Ungaria se opune intrării Ucrainei în NATO.

Secretarul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare nu a precizat ce teritorii ale Ucrainei vrea să ocupe Budapesta. Se presupune că e vorba de Transcarpatia, o regiune din vestul Ucrainei cu o populație de aproximativ 150.000 de etnici maghiari, care a făcut obiectul unei dispute între Cehoslovacia, Ungaria și Uniunea Sovietică în cursul secolului al XX-lea, scrie Pravda.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola