Jurnalul secret al primei confidente a Reginei Elisabeta a II-a. Cum s-au jucat împreună ferite de bombele naziste

 

Alathea Fitzalan Howard a fost trimisă să locuiască cu bunicul ei, vicontele Fitzalan de Derwent, la Cumberland din Windsor Great Park în timpul celui de-al doilea război mondial, după separarea părinților.

Marți, 27 august

Cu bicicleta la Castel, cu lucruri de drumeții. Am fost împărțiți în două grupuri [Ghizi] cu Lilibet și eu. Am făcut foc și am gătit cârnați pe bețe.

Luni, 23 septembrie

Cu bicicleta la Castel pentru ceai. Cu toții am ascultat discursul regelui în grădiniță și am tricotat.

Marți, 1 octombrie

La ora nouă [o] bombă a explodat [în apropiere]. M-am întins îngroazită fără cuvinte, urmărind zidurile mișcându-se violent dintr-o parte în alta. Știu că oamenii din viitor vor citi despre acest război și îl vor privi cu groază ca fiind comparabili doar cu Revoluțiile franceze sau ruse și vor compătimi generația a cărei tinerețe a fost irosită.

Sâmbătă, 9 noiembrie

[Alathea stătea la castel la sfârșit de săptămână.] Am jucat un joc francez cu L și M și Monty [guvernanta franceză doamna Montaudon-Smith], apoi am luat cu toții prânzul cu K și Q .

Apoi L și M, Crawfie și cu mine am ieșit în ploaie și ne-am jucat până când Regina ni s-a alăturat, când am dat niște eșarfe unor soldați, apoi am deblocat un pârâu.

M m-a împins într-o sârmă ghimpată, rupându-mi ciorapul bun! Noi trei am luat ceaiul cu K și Q și apoi am jucat [joc de cărți] Racing Demon cu Regina. La șapte L și cu mine ne-am dus la băile noastre. Am luat cina în hainele noastre de noapte.

Pe la opt, L cu mine și Bobo [camerista Margaret MacDonald] ne-am îndreptat spre adăpostul lor, la câțiva kilometri distanță. L și M dorm pe două paturi una peste cealaltă (M deasupra) și doamna Knight [bona] pe un pat din aceeași cameră. Am fost pusă într-o cameră alăturată.

Duminică, 10 noiembrie

Am venit din adăpost. Prânz 1.15. Au venit doi băieți Eton, băiatul Spencer [mai târziu Earl Spencer, tată al prințesei Diana] și altul. Eu și L am fost nevoite să facem conversație cu [sic] ei! După aceea, L, M și cu mine am făcut o plimbare lungă în Parcul Acasă cu K și Q și ne-am întâlnit cu Arhiepiscopul de Canterbury. C

Ceai cu ei și cărți cu Q din nou după. A fost foarte vorbăreață cu mine. Pur și simplu o iubesc. Baie apoi cina. Am mers din nou la adăpost! Am lăsat ușa deschisă pentru a vorbi și am intrat în camera [prințeselor] de două ori pentru a lua ceva și au intrat în a mea când a apărut o lumină de urgență în camera mea. Ne-am culcat după știri, cam la 9.15.

Luni, 11 noiembrie

Ne-am ridicat la scurt timp după ora 7.30 și am urcat la etaj prin mile de coridoare și scări înghețate. Mic dejun vesel minunat. În acel Castel, cu camerele sale aurite și coridoarele roșii, există o atmosferă de viață de familie fericită pe care eu însumi nu am cunoscut-o niciodată.

Duminică, 17 noiembrie

Îmi doresc mai mult decât orice în lume să fiu o doamnă când voi crește, dar aș vrea să fiu întotdeauna prietena lui Lilibet, orice s-ar întâmpla.

Marți, 3 decembrie

Părul lui Lilibet este mai rău acum că este ondulat decât înainte, cred, pentru că îl are în bucle mici, plate, aproape de cap, de jur împrejur, foarte strâns în față.

Marți, 21 decembrie

Lilibet a făcut pâine, iar eu am făcut budincă de pâine. Lui Lilibet îi place de fapt să spele! Prefer mult lucrul cu ace, pe care L îl urăște!

Sursa AICI