Evenimentul Istoric > Articole online > Johnny Cash a fost primul american care a aflat de moartea lui Stalin
Articole online

Johnny Cash a fost primul american care a aflat de moartea lui Stalin

După o perioadă de pregătire de bază la baza aeriană Lackland și un stagiu de pregătire tehnică la baza aeriană Brooks, ambele în San Antonio, Texas, Cash a fost repartizat la Escadronul Mobil Radio nr. 12 al US Air Force Security Service din Landsberg, RFG.

Viitoarea mare vedetă a muzicii country a primit după o vreme gradul de sergent major și a devenit operator Morse, responsabil de interceptarea transmisiunilor Armatei Roșii.

Excepționalele abilități în utilizarea limbajului Mors au făcut ca Johnny Cash să devină în scurt timp șeful departamentului de monitorizare a comunicațiilor sovietice de la Landsberg.

Perioada petrecută la baza din Germania a fost una prolifică și din punct de vedere muzical: aici a scris versurile piesei Folsom Prison Blues, inspirat de filmul „Inside The Walls of Folsom Prison”. Tot aici și-a format și prima formație, intitulată The Landsberg Barbarians.

Însă principalul eveniment legat de cei trei ani de ședere a lui Cash în Germania nu este legat de muzică. Puțină lume știe că, pe 5 martie 1953, aflându-se la post, el a interceptat un comunicat de maximă importanță al sovieticilor.

În acea perioadă, starea de sănătate a lui Iosif Visarionovici Stalin se înrăutățise, iar americanii monitorizau cu mare atenție orice informație legată de omul care conducea de 30 de ani imperiul sovietic.

Așa se face că sergentul major John R. Cash a fost primul american care a aflat despre moartea lui Stalin. Surexcitat, el s-a grăbit să raporteze informația superiorilor.

Dată fiind natura serviciului său, Cash a fost obligat să păstreze secretul și nu a putut dezvălui nici măcar apropiaților performanța sa decât după câțiva ani.

Johnny a fost lăsat la vatră pe 3 iulie 1954 și s-a întors în Texas.

Registration

Aici iti poti reseta parola