Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Joe Biden o pune pe bancnota de 20 de dolari. Cine a fost Harriet Tubman
Articole online

Joe Biden o pune pe bancnota de 20 de dolari. Cine a fost Harriet Tubman

Dedicată cu asupra de măsură corectitudinii politice și promovării minorităților de orice fel, administraţia preşedintelui Joe Biden va relua un proiect de suflet inițiat în 2016 și nedus la capăt de Barack Obama.

Una dintre măsurile de mare urgență pentru Biden este imprimarea unui portret al activistei de culoare împotriva sclaviei Harriet Tubman pe bancnotele de 20 de dolari, care fusese abandonat de guvernul condus de Donald Trump, a anunţat luni Biroul de presă de la Casa Albă.

„Departamentul Trezoreriei ia măsuri pentru a relansa eforturile în vederea imprimării portretului lui Harriet Tubman pe noile bancnote de 20 de dolari”, a precizat purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei americane, Jen Psaki, potrivit Agerpres.

„Este important ca bancnotele noastre, banii noştri (…) să reflecte istoria şi diversitatea ţării noastre, iar imaginea lui Harriet Tubman care va decora noile bancnote de 20 de dolari le reflectă într-o manieră evidentă”, a adăugat ea.

Activista Harriet Tubman va deveni prima personalitate afro-americană al cărei portret va apărea pe o bancnotă emisă în Statele Unite.

Harriet Tubman (1822-1913), născută în sclavie, a reuşit să elibereze zeci de sclavi, pe care i-a trimis cu ajutorul unei filiere clandestine în nordul Statelor Unite şi în Canada înainte şi în timpul Războiului de Secesiune.

 Apoi a denenit şi activistă în cadrul mişcării sufragetelor, militând pentru dreptul femeilor de a putea să voteze.

Lupta ei împotriva sclaviei, realizată în cadrul reţelei Underground Railroad, care folosea rute secrete şi case conspirative pentru eliberarea sclavilor, a fost prezentată într-o carte scrisă de Colson Whitehead, recompensată cu National Book Award for Fiction în 2016 şi cu Pulitzer Prize for Fiction în 2017, dar şi într-un serial.

Citește și Șase strategii cu care Harriet Tubman scăpa sclavii fugari

Harriet Tubman ar fi trebuit să îl înlocuiască încă din 2020 pe aceste bancnote pe preşedintele Andrew Jackson (1767-1845), un personaj admirat de Donald Trump.

Însă fostul secretar al Trezoreriei Steven Mnuchin a anunţat în 2019 o amânare a proiectului cel puţin până în 2028, invocând „chestiuni de Securitate” legate de una dintre cele mai folosite bancnote din Statele Unite.

În timpul campaniei prezidenţiale din 2016, Donald Trump a afirmat că alegerea activistei Harriet Tubman (pentru aceste bancnote, n.r.) este „o decizie totală de corectitudine politică”, sugerând că portretul ei ar fi mai potrivit pentru bancnotele de 2 dolari – care nu mai sunt imprimate în prezent în Statele Unite.

Donald Trump a instalat un portret al lui Andrew Jackson, care a locuit la Casa Albă din 1829 până în 1837,  în Biroul Oval.

Acel general de armată a devenit cunoscut după victoria sa istorică repurtată în faţa trupelor engleze în New Orleans în anul 1815.

Registration

Aici iti poti reseta parola