Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Jocuri care au un context istoric
Articole online

Jocuri care au un context istoric

black-and-white-game-match-chess

Jocul Regal din Ur este cel mai vechi joc de societate din lume. (P)

Jocuri care au un context istoric

Acesta a apărut acum aproximativ 4600 de ani în Mesopotamia antică; regulile sale au fost scrise pe o tabletă cuneiformă de un astronom babilonian în 177 î.Hr. De la acest punct de plecare, curatorul Irving Finkel a reușit să descifreze regulile – doi jucători concurează pentru a-și confrunta piesele de la un capăt la altul al tablei. Pătratele centrale erau folosite și pentru preziceri.

Lewis Chessmen este un joc cu piese de șah carismatice. Fabricate în Scandinavia la sfârșitul secolului al XII-lea, aceste elemente sculptate cu pricepere au fost găsite pe insula Lewis și Harris din Scoția, în jurul anului 1831. Se crede că au aparținut unui comerciant care călătorea din Norvegia spre Irlanda și s-au conturat diverse povești în jurul misterului depozitării lor acolo. Figurile de șah sunt puternic influențate de cultura nordică. Acest lucru este cel mai evident în figurile paznicilor sau turlelor, care iau forma berserker-ilor – războinici mitici fioroși. black-and-white-game-match-chess

Se crede că jocul pe care astăzi îl cunoaștem sub denumirea de poker are rădăcini străvechi, care datează de aproape 1000 de ani, traversând mai multe continente și culturi. Unii istorici spun că originile pokerului pot fi urmărite într-un joc de cărți de domino jucat de un împărat chinez din secolul al X-lea; alții susțin că este un descendent al jocului de cărți persan As Nas, care datează din secolul al XVI-lea. Poate cel mai apropiat predecesor european a fost Poque, care a prins rădăcini în Franța în secolul al XVII-lea și aducea mai mult cu modul în care acest joc strategic este abordat în zilele noastre, online sau offline, în ceea ce privește regulile, rundele de pariere, etapele jocului și ierarhia mâinilor. Există multe variante de poker, precum și multe ierarhii, tradiționale sau create special pentru anumite variante, precum pentru varianta de draw poker Badugi. Și chiar și o persoană cu puține cunoștințe despre acest joc strategic cunoaște câteva dintre mâini, cum ar fi Royal Flush, Four of a Kind, Straight, High Card, care sunt indispensabile în variațiile extrem de populare, prezente chiar și în mari producții cinematografice: Texas Hold’em și Omaha.

Wari este un joc de calcul și strategie jucat pe scară largă în Africa de Vest și, de asemenea, popular în alte părți ale lumii; mai este cunoscut și sub numele de Mancala. Scopul jocului este de a captura semințele adversarului tău, mutându-le din cele șase orificii de joc, către banca ta. Tabla de joc original de la bază a fost realizată în Sierra Leone și se remarcă prin baza sa sculpturală elaborată. Este decorată cu un animal care se aseamănă cel mai bine cu un porc. Dacă nu ai o tablă de joc acasă, poți juca desenând două rânduri de șase cercuri pe o bucată de hârtie, cu un oval la fiecare capăt și să utilizezi 48 de bile, mărgele, pietricele sau chiar dulciuri pe post de ghișee.

Îndrăgit de Tutankhamon și de regina Nefertari deopotrivă, senet este unul dintre cele mai vechi jocuri de societate cunoscute, datând din jurul anului 3100 î.Hr. Tabla de joc cuprinde 30 de pătrate, așezate în trei rânduri de câte 10. Doi jucători concurează pentru a-și deplasa toate piesele până la capătul tablei, folosind bastoane sau oase, mai degrabă decât zaruri, pentru a determina numărul de pătrate mutate la fiecare aruncare. Unele plăci au pătrate complet goale, în timp ce altele includ pătrate decorate cu hieroglife reprezentând reguli suplimentare de joc.

Jucat pentru prima dată în timpul dinastiei Qing în China(1644–1912), mahjong este un joc bazat pe strategie, jucat folosind plăcuțe. Cele simple sunt decorate în mod tradițional cu caractere chinezești, ramuri de bambus și puncte, iar cele speciale sunt inscripționate cu dragoni, flori și reprezentări ale anotimpurilor. Acest set incomplet are 140 din cele 144 de plăci originale, care sunt realizate din bambus și fildeș. Fiecare placă are doar șase grame. În practică, mahjong este similar cu jocul de cărți remi, iar patru jucători extrag și renunță la piese pentru a-și completa mâna. Scopul jocului este de a aduna toate cele 14 plăci în patru seturi și o pereche. Mahjong a fost introdus în Occident în secolul al XIX-lea și de atunci a crescut în popularitate la nivel internațional.

pexels-photo-14786780

 

Registration

Aici iti poti reseta parola