Evenimentul Istoric > Articole online > Jacqueline Kennedy devine doamna Onassis. Căsătoria care i-a distrus sufletul Mariei Callas
Articole online

Jacqueline Kennedy devine doamna Onassis. Căsătoria care i-a distrus sufletul Mariei Callas

A fost soţia a celui de-al 35-lea Președinte al Statelor Unite, John F. Kennedy, o femeie admirată în mod deosebit pentru inteligenţa şi eleganţa sa, dar criticată, în egală măsură, pentru dorinţa ei de putere şi pentru firea ei extrem de risipitoare.

Jacqueline Lee Bouvier Kennedy Onassis s-a născut la 28 iulie 1929, la Southampton, New York, SUA.

Ea a fost cea mai iubită Primă Doamnă a Statelor Unite.

Jackie, prin cultura sa, a reprezentat un formidabil avantaj politic, căci de-a lungul celor şapte ani care i-au despărţit pe cei doi de alegerile prezidenţiale, ea a împodobit discursurile soţului cu fraze din Voltaire sau cu referinţe istorice, manifestându-şi din plin talentul diplomatic, în timp ce John s-a dovedit de multe ori cel puţin un inabil în reaţiile care trebuiau construite pentru accesul în sferele înalte ale politicii.

Avea 23 de ani când s-a căsătorit cu Kennedy, iar nunta lor a fost considerată evenimentul anului. La ea au participat 1.200 de invitaţi.

La 8 noiembrie 1960, Kennedy a fost ales al 35-lea președinte al SUA, iar Jacqueline, la 31 de ani, devenea a treia cea mai tânără Primă Doamnă din istoria Statelor Unite.

 La 22 noiembrie 1963, Kennedy este asasinat la Dallas, Texas. Ca văduvă a lui JFK, Jackie a continuat să fie una dintre cele mediatizate celebrități ale lumii, fiind hărţuită de paparazzi, care o urmăreau pretutindeni.

După cinci ani de la moartea lui J. F. Kennedy, văduva sa s-a recăsătorit. Jackie s-a căsătorit la 20 octombrie 1968 cu armatorul grec Aristotel Onassis.

Jackie începuse să se teamă pentru viaţa ei şi a copiilor săi, şi dorea să părăsească Statele Unite, scrie history.info.

Bogatul Onassis îi oferea şansa să facă asta. Se va afirma, mai târziu, că Jackie l-a „cunoscut“ pe Aristotel Onassis încă din 1955.

La 20 octombrie 1968 s-a căsătorit cu Onassis pe insula privată a acestuia, Skorpios, punând capăt – spera ea – aventurii acestuia cu soprana Maria Callas.

Căsnicia nu a fost una fericită, cei doi exprimându-şi în repetate rânduri intenţia de a divorţa, lucru împiedicat din cauza legilor greceşti.

Căsnicia, de altfel, nu a durat decât şapte ani, până la moartea lui Onassis la vârsta de 69 de ani, la 15 martie 1975, în Neuilly-Sur-Seine, Franța, din cauza unei pneumonii, o complicație a afecțiunii de care suferea în ultimii săi ani de viață, miastenia gravis.

Potrivit legislaţiei greceşti, Jackie a putut moşteni doar o mică parte din averea lui Onassis, care era evaluată la 26 de milioane de dolari.

Conform testamentului, fiica magnatului Christina a moștenit 55% din averea Onassis, în timp ce restul de 45% au fost folosiți pentru „Fundația Alexander S. Onassis” înființată în memoria fiului său Alexander Onassis.

Jacqueline Kennedy se pare că ar fi primit o sumă declarată de circa 10.000.000 dolari (26 de milioane conform altor surse), sumă ce a fost negociată de fostul ei cumnat, Teddy Kennedy şi care va crește ulterior, la câteva sute de milioane, sub îndrumarea financiară a lui Maurice Tempelsman, omul ce i-a fost alături până la moarte.

După moartea lui Onasis, Jackie şi-a reluat cariera şi a devenit editor la Viking Press şi ulterior la Doubleday.

S-a implicat în activităţi caritabile şi civile, adunând fonduri pentru consolidarea sau renovarea unor edificii de marcă, districtul de teatru Broadway, Conservatorul din Central Park sau aripa egipteană a Muzeului Metropolitan, fiind numai câteva dintre acestea.

Risipitoare până la nebunie, Jakie avea nevoie uneori de circa 30.000 de dolari doar pentru „împrospătarea” lunară a garderobei sale.A rămas memorabilă vizita de 10 zile din Iran, în anul 1972, nota ei de plată pentru acest sejur ridicându-se la … 700.000 de dolari!

În anul 1993, Jacqueline Kennedy Onassis a fost diagnosticată cu limfom non-Hodgkin, o formă de cancer.

A murit la 19 mai 1994, la vârsta de 64 de ani, la New York.

Căsătoria lui Jackie cu Onassis i-a distrus, pur şi simplu, sufletul Mariei Callas, care trăise o pasiune nebună, distructivă şi violentă cu armatorul grec.

Pentru el, a divorţat de soţul ei, dar Onassis a părăsit-o pe Callas după ce a cunoscut-o pe Jackie Kennedy, în ciuda speranţelor Mariei că relaţia lor nu va fi una de durată.

Căsătoria celor doi a fost lovitura de graţie pentru viaţa artistică şi sentimentală a Mariei Callas.

Înainte să moară, Aristotel Onassis a ajuns pe patul de spital, doborât de o boală rară de care suferea de ceva vreme: miastenia gravis, o afecţiune cronică, care provoacă slăbiciunea progresivă a muşchilor voluntari.

Jackie i-a stat alături câteva zile, interzicând prezenţa Mariei Callas.

După plecarea ei, Maria s-a furişat, însă, înnebunită de durere, la capul patului lui. Sfârşitul magnatului a venit, însă, mult mai repede decât s-ar fi aşteptat, din cauza unei pneumonii, o complicaţie a bolii care îl măcina.

După acest moment, Maria Callas se retrage la Paris, în uitare, în apartamentul din Avenue Georges-Mandel, printre depresii, cu mulţi căţei şi servitori.

A trecut la cele veşnice la 16 septembrie 1977, la doar 53 de ani, în condiţii care au rămas până astăzi neelucidate pe deplin, vorbindu-se inclusiv despre o posibilă sinucidere, sau despre o moarte „din dragoste”.

Oficial, criza cardiacă a fost reținută drept motiv al decesului, fără a fi specificate cauzele exacte.

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola