Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Istoria participărilor României la Campionatul Mondial de fotbal
Articole online

Istoria participărilor României la Campionatul Mondial de fotbal

Echipa României este departe de forma din urmă cu câteva decenii, dar speră totuși să ajungă la Cupa Mondială ce va fi organizată în Qatar.

 

După primele trei etape disputate, România ocupă locul 4 în grupa, cu 3 puncte. Liderul surpriză este Armenia, cu 9 puncte, urmată de Macedonia de Nord  (6 puncte) și Germania (6 puncte).

România nu a mai ajuns la Cupa Mondială din 1998 și are șanse destul de mici  să ajungă și la ediția din 2022, potrivit cotelor din secțiunea pariuri sportive online NetBet. Astfel, echipa noastră are cota 13.00 să câștige grupa J, în timp ce mare favorită este Germania, cu cota 1.13. Macedonia de Nord are cota 15.00, la fel ca Armenia. Cotele sunt preluate din oferta operatorului licențiat NetBet. Acesta este recunoscut și pentru secțiunea cazino online NetBet, unde se află peste 2.000 de jocuri, dar și mese de ruletă și blackjack live.

România a fost prima dată la Cupa Mondială în 1930

În anii ’30,  România a fost prezentă la toate cele trei Campionate Mondiale disputate în acea perioadă. Prima a avut loc în 1930 și a fost nevoie de intervenția regelui  Carol  al II-lea pentru ca unii fotbaliști să primească concedii de odihnă de la rafinăria Astra Română pentru a merge la Cupa Mondială cu vaporul în Uruguay, unde echipa a terminat pe  locul 8.

La ediția din 1934, România a terminat pe locul 12, dar a suferit deoarece Iuliu Baratky a fost suspendat, în timp ce căpitanul Emerich Vogl a ajuns pe ultima sută de metri deoarece i s-au acordat doar patru zile de concediu.

În 1938 am ajuns  fără să jucăm vreun meci la Mondial, dar am înregistrat un rezultat nedorit, o înfrângere cu Cuba. A fost o mare dramă națională la acel moment, iar echipa noastră nu a fost așteptată de niciun oficial la revenirea în țară.

România a ajuns la următorul turneu mondial în 1970, o ediție care a iscat una dintre cele mai mari controverse din istoria fotbalului din țara noastră: absența lui Nicolae Dobrin. Selecționerul Angelo Niculescu a motivat decizia de a nu-l folosi pe seama faptului că acesta nu alerga. România a învins Cehoslovacia cu 2-1, dar a pierdut meciurile cu Anglia (0-1) și Brazilia (2-3).

Anii ’90 au aparținut Generației de Aur

După două decenii, România  s-a calificat la Cupa Mondială în 1990, dar s-a oprit în  optimile  de finală. Echipa noastră a învins URSS cu 2-0, a remizat, scor 1-1, cu Argentina, a fost învinsă cu 1-2 de Camerun și a  pierdut în optimi la penalty-uri cu Iralnda.

În 1994 s-a înregistrat însă cea mai frumoasă performanță, sfertul de finală din SUA. Victoria cu Argentina a rămas de  referință, dar și meciul cu Suedia din sferturile de finală. A fost 1-1 în timpul regulamentar și 2-2 în prelungiri. Suedezii au jucat în prelungiri, însă am fost învinși la penaltiuri.

1998 a fost anul care a dus ultima prezență a României la Campionatul Mondial. Echipa noastră a debutat excelent, cu un 1-0 contra Columbiei, după un gol fenomenal al lui Adrian Ilie. S-a calificat apoi după victoria contra Angliei, iar la meciul cu Tunisia scorul a fost egal 1-1. În optimi, echipa noastră a fost învinsă de Croația cu 1-0.

De atunci, România nu a mai ajuns niciodată la Cupa Mondială. A mai fost prezentă doar la EURO 2000, 2008 și 2016.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola