Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria jocurilor de loterie în România
Articole online

Istoria jocurilor de loterie în România

Tablet,Pc,With,A,Lottery,App,And,Lottery,Balls,Coming
Sursa foto: Shutterstock

Istoria jocurilor de loterie în România

Primele activități publice de tipul loteriilor au avut loc cu secole în urmă, devenind o tradiție populară, îndrăgită de toți oamenii, indiferent de vârstă. Vă prezentăm în continuare reperele importante din istoria interesantă a jocurilor de loto din România.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea au apărut la noi în țară primele jocuri cu numere, organizate de diferite societăți de binefacere, la evenimente și sărbători. În anul 1906, presa vremii solicita înființarea unei loterii naționale, pentru reglementarea aceste activități, evitarea fraudelor și ca să încurajeze românii să joace și acasă, nu doar în străinătate.

“Trebuie să găsim un isvor care să producă mult, fără a apăsa lumea, fără a nedreptăţi pe cineva. Credem că o loterie permanentă, pusă sub controlul Statului, e în stare să ne dea venituri bănesci însemnate. Loteriile de Stat din Prusia, Olanda, Saxonia, Hamburg, au dat rezultate excelente şi nimeni nu protestează contra lor”, afirma Gheorghe Grigore Cantacuzino, preşedintele Consiliului de Miniştri.

Astel, în 1906, a fost înfiinţată Loteria de Stat. Legea de formare a loteriei centralizate a interzis accesul loteriilor străine și le-a reglementat pe cele organizate în scopuri caritabile.

În perioada interbelică loteriile au continuat să se dezvolte la noi în țară și s-au diversificat. Au apărut lozurile Loteriei Ligii Culturale, loteriile periodice și pariurile sportive, mai ales pe curse de cai.

În anii comunismului loteria a devenit monopol de stat și s-au consacrat extragerile săptămânale, de forma 5 din 90. Se câștiga cu cel puțin 3 numere corecte pe bilet. Popularul loz în plic a apărut în anii ‘50, cu premii în bani, mașini, apartamente. Pariurile sportive pe fotbal au fost denumite Pronosport și erau de forma 1 x 2 (1 însemna câștigă gazdele, X – egalitate, iar 2- câștigă oaspeții).

În anii ‘70 ofertele de jocuri s-au diversificat cu tragerile de Mărțișor și de Revelion, extragerile Pronoexpres și lozurile cu excursii în străinătate.

În anul 1999 a fost înființată Compania Națională Loteria Română, care funcționează și în prezent. Loteria a cunoscut un mare succes cu jocurile 6/49, 5/40 și Joker. Extragerile săptămânale erau urmărite de milioane de români. Și în zilele noastre sunt mulți nostalgici care în continuare vizitează agențiile loto, ca să cumpere bilete pentru jocurile de joi și duminică.

Au început să fie organizate mai multe jocuri tip loterie, bingo, tombolă cu premii. Avansul tehnologic a determinat apariția unor jocuri de loto online, care oferă posibilitatea participării la loterii din diferite țări, pentru șanse mai mari de câștig.

Atracția oamenilor pentru jocuri cu numere a stat la baza dezvoltării acestui domeniu și a determinat diversificarea ofertelor. Loteriile online reprezintă viitorul pariurilor loto, pentru că sunt accesibile, dau posibilitatea accesării mai multor extrageri și vin cu șansa unor premii importante.

Registration

Aici iti poti reseta parola