Jocul de blackjack înseamnă pasiune, adrenalină, suspans și distracție. Este înțeles astfel de ce este atât de popular atât în cazinourile terestre cât și în mediul online. Când joacă blackjack, cei pasionați încearcă să-și depășească limitele și să reducă avantajul casei. De multe ori au succes, dar cel mai important este că acest joc generează multă distracție.
Istoria jocului de blackjack are multe borne incerte. Asta pentru că este un joc cu vechime aparte. Derivate ale jocului au existat încă din perioada Imperiului Roman. Un joc asemănător se numea „Twenty-one”. Pe atunci, jocul se practica pe tablete de lemn, iar pe una dintre părți erau gravate numerele. E cunoscut faptul că în perioada Imperiului Roman una dintre activitățile recreative era practicarea unor jocuri de noroc.
Un alt joc asemănător a fost practicat și în ceea ce este astăzi Spania. Miguel de Cervantes a relatat în povestea „Rinconete y Cortadillo” cum era practicat un joc pe nume „Veintiuna” (21). În acest joc, scopul era să ajungi cu cărțile la numărul 21, fără să îl depășești. Ca și în regulile jocului de blackjack, Asul valora 1 ori 11 puncte și exista și un dealer care împărțea cărțile.
Specialiștii consideră că un alt „strămoș” al blackjack-ului este un joc pe nume Vingt-Un, răspândit în Franța și Marea Britanie. Regulile sunt asemănătoare cu cele din jocul descris de Miguel de Cervantes. Mai mult, istoricii au relatat că și Napoleon era un mare fan al jocului Vingt-un, pe care îl percepea ca pe un joc de îndemânare și strategie. Totuși, el le-a interzis trupelor sale să îl practice pentru a nu fi distrase. Jocul a ajuns în America la începutul anilor 1800, fiind adus de coloniștii francezi. Pe atunci încă se numea „Twenty-One”.
Înregistrarea sub numele de blackjack datează din 1899
Abia în 1899 jocul a căpătat numele pe care îl știm în zilele noastre, blackjack. Ba chiar a fost înregistrat sub acest nume, ce nu a mai fost schimbat de atunci. Iar după ce a fost introdus în cazinourile din SUA, în secolul al XX-lea, la început exista o ofertă specială. Astfel, dacă un jucător avea un As de Spade și un Valet de negru, el primea o plată de 10 la 1.
De ce se numește însă blackjack? Conform istoricilor, denumirea vine de la goana după aur din Klondike. Termenul are legătură cu minereul de blendă (mineral de sulfură de zinc), care în acea perioadă era un indicator al proximității de zăcăminte de aur și argint. Având în vedere acest lucru, în blackjack valetul de aur era considerat un precursor al unei mâini câștigătoare. Iar combinația dintre blendă, bonusul în cazul victoriei și viața de pe o zi pe alta a căutătorilor de aur a dus la numele jocului de blackjack.
Ascensiunea jocului de blackjack începe în anii ’70
Jocul de blackjack a fost practicat în Al Doilea Război Mondial, iar în anii ’60 au început să apară și cărți. Poate cea mai cunoscută din acea perioadă a fost scrisă în 1962 de Edward O. Thorp, cu numele „Beat the Dealer”. El a prezentat tehnicile sale pentru a învinge cazinourile, cu ajutorul numărării cărților.
Numărarea cărților, o practică ce este controversată, a fost populară în anii ’70 și ’80, când numeroși oameni cu abilități matematice au creat reale probleme cazinourilor. Poate cel mai cunoscut caz este al studenților de la facultăți de top din SUA, care au format o echipă ce a activat cu succes până în 1979. Deși echipa este cunoscută ca fiind a studenților de la MIT, în realitate erau persoane și de la alte universități.
Mediul online a adus blackjack-ul mai aproape de oameni
Dezvoltările tehnologice și apariția cazinourilor online au adus acest joc mai aproape de oameni. În prezent, oamenii au posibilitatea să joace blackjack pe Internet într-un mediu sigur și responsabil, în timp ce se bucură de o experiență autentică. Sunt disponibile atât mese clasice, dar și live, inclusiv cu dealeri care vorbesc limba română. Avantajele mediului online sunt că jocurile sunt disponibile 24 din 24, 7 zile din 7, iar mizele sunt destul de accesibile, în așa fel încât să se pună accent pe jocul responsabil. De asemenea, sunt mese și pentru cei cu un buget mai mare, din categoria high roller.