Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria din gropile comune, la Vulturi
Articole online

Istoria din gropile comune, la Vulturi

Există şi o componentă morală: după mai bine de 70 de ani, aceste victime, la finalul anchetei, vor fi reînhumate, într-o groapă comună în Cimitirul Evreiesc din Iaşi.

Pădurea Vulturi, Valea Climoaiei, comuna Popricani, județul Iași. În zonă, în 2010 avea să fie descoperită o groapă comună cu 36 de victime.

Evrei, uciși în iunie 1941, conform celor consemnate în dosarul de anchetă de la acea vreme.

Aceeași pădure, de data asta între 24 și 29 iunie 2019. 

O nouă groapă comună a fost descoperită de cercetători ai Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. Au fost determinate 25 de victime, majoritatea femei şi copii, şi începută ancheta penală.

Sub îndrumarea geofizicianului Dan Ștefan, în perioada 24-28 iunie s-au efectuat prospecțiuni geofizice pe o suprafață de 3600 mp. 

Întrucât în perimetrul vizat erau multiple fragmente de metal, aceasta fiind zona de front în anii `40, metoda a fost considerată ineficientă prin numeroasele semnale false pe care le dădea. 

Astfel, s-a procedat la metoda săpăturii manuale și a celei mecanizate, explică institutul în pagina sa web. 

”Coroborând toate datele de care dispuneam, informațiile de arhivă, din teren și analizarea interviurilor de istorie orală, în după-amiaza zilei de 29 iunie, la circa 0,70 m adâncime au fost identificate primele fragmente osteologice (2 tibii, un femur, un fragment de mandibulă) și un fragment al unui obiect de port (o talpă de pantof)”, arată institutul.

Adâncimea gropii după golire a fost de 1,10 metri. Groapa a fost închisă pe 18 iulie.

Elizabeth Ungureanu este coordonatoarea proiectului. 

A fost la faţa locului cu echipa de arheologi şi a prezentat descoperirile într-o conferință de presă. „Aceasta descoperire întregeşte tabloul tragediei din 1945”, a spus ea.

În urma raportului Institutului de Medicină Legală, au fost determinate 311 victime. 

În 2010, a fost descoperită prima groapă comună din comuna Vulturi, cu 36 de victime.

„Acest proiect pe care l-am continuat în 2019 a venit firesc şi eram convinşi din documentele de arhivă şi toate datele că trebuie să existe şi alte gropi comune”, a explicat Ungureanu. 

„Anul acesta am intervievat şi un martor care ne indică faptul că în această pădure au fost masacre. Avea vârsta de 6 ani, era unul dintre copiii pădurarului de atunci”. 

Lucica Baltaru le-a povestit cum erau aduşi oameni de la Iaşi şi duşi până la jumătatea pădurii, unde erau ucişi.

În urma datelor preliminare de la fața locului s-a constat un număr de 25 de victime, dintre care 12 adulți, 4 tineri și 8 copii. Pentru cea de-a 25-a victimă, datele existente în momentul de față nu au permis identificarea vârstei. 

În perioada următoare, instituțiile statului care sunt implicate vor efectua mai multe expertize, printre care și un raport de expertiză medico-legală pentru stabilirea sexului și a vârstei victimelor, mai arată institutul.

După descoperirea rămăşiţelor umane, a fost sesizat Parchetul Militar Iaşi şi a fost deschisă o anchetă penală. Cercetarea penală la faţa locului a fost condusă de prim-procurorul adjunct colonelul Irinel Rotaru.

În groapa comună au fost descoperite şi artefacte – accesorii, bijuterii, o cheie şi căni metalice.

„Am apelat la un efectiv de criminalişti, efective ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, pentru că am găsit muniţie neexplodată şi anul acesta, experţi din partea Institutului de Medicină Legală, procurorii de la Parchetul Militar Iaşi şi un arheolog – Florentina Mărcuţi – pentru a pune cap la cap datele”, a explicat Ungureanu.

Datele preliminare, a mai spus ea, se pot schimba în urma expertizei medico-legale. „Putem spune că aceasta a fost groapa femeilor şi copiilor”.

„Faţă de 2010, urmele de violenţă au fost mai puternice. Bănuim că a existat între aceşti călăi o persoană cu exces de zel. Aplica aceeaşi metodă – de lovire în zona mandibulei – neţinând cont de vârstă sau de sex. Pe cel puţin 8 indivizi s-a găsit o urmă puternică, bănuim că s-a folosit patul puştii”, a mai spus Elizabeth Ungureanu.

Va fi făcută şi o expertiză balistică, pentru că au fost găsite 6 gloanţe, dintre care trei în goapă şi trei în peretele gropii, şi o expertiză genetică.

Regimentul 6 Vânători a fost adus în discuţie pentru că, în 1945, când s-au descoperit gropile de la Stânca Roznovanu (astăzi, localitatea Stânca), în urma unui proces s-au stabilit vinovaţii ca fiind soldaţi şi ofiţeri din acest regiment.

„În baza acelui proces, am constatat că e vorba despre aceiaşi făptaşi, despre genocid. Această groapă se află la 5-6 metri de cea găsită în 2010. Datele de până acum ne indică faptul că este vorba despre evrei din acelaşi convoi care s-a format în Basarabia, în localitatea Sculeni”, a precizat Alexandru Florian, directorul Institutului. 

„E posibil să fie alte gropi în alte zone, aşa cum a spus doamna Baltaru, care vorbea despre populaţie din Iaşi. În această zonă e puţin probabil.

E destul de greu de căutat. În pădurea respectivă, e plin de muniţie, pentru că în primăvara lui 1944 au avut loc lupte. Orice urmă de metal dă deviaţie de semnal şi e dificil”.

El a continuat: „Din 2010, se vorbea că acolo ar fi fost alte două gropi. Zece martori au menţionat că ar fi fost 100 de victime. În total, noi am găsit 61 de victime”.

„Reuşim să completăm o pagină de istorie a României care are unele lacune şi reuşim să aducem un argument în plus că în România a fost Holocaust, că responsabilitatea principală a fost a instituţiilor din ţară, că o parte din făptaşi au fost judecaţi şi au suportat rigorile justiţiei imediat după război. Există şi o componentă morală: după mai bine de 70 de ani, aceste victime, la finalul anchetei, vor fi reînhumate, într-o groapă comună în Cimitirul Evreiesc din Iaşi”,  a spus Florian despre descoperire.

Proiectul de cercetare din 2010 al Institutului a fost coordonat de istoricul Adrian Cioflâncă, care a colaborat cu cineastul Radu Jude pentru filmul „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018), care spune povestea realizării unei reconstituiri istorice a masacrului de la Odessa din Al Doilea Război Mondial pentru un spectacol de stradă.

Rezultatele finale vor fi comunicate când vor fi finalizate toate expertizele, ancheta penală şi cea academică.
Intenţia Institutului „Elie Wiesel” este de a face un proiect şi pentru descoperirea celei de-a patra gropi aflată astăzi pe teritoriul Republicii Moldova. Este mai complicat, a spus Ungureanu, pentru că trebuie acord bilateral.

SURSA FOTO: inshr-ew.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola