Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Israelul și-a cinstit eroii asasinați la München
Articole online

Israelul și-a cinstit eroii asasinați la München

Într-o după-amiază liniștită de septembrie a acestei săptămâni, într-o ceremonie frumos organizată de Comitetul Olimpic din Israel și Departamentul Sportiv al Municipalității Tel Aviv-Jaffa, o adunare selectă de demnitari, personalități sportive și, cel mai important, familiile îndurerate au adus un omagiu celor 11 sportivi și antrenori israelieni uciși la Jocurile la Munchen în 1972.

Israelienii care au murit atunci au fost: Moshe Weinberg, antrenor de lupte; Yosef Romano (foto), halterofil; Ze’ev Friedman, halterofil; David Berger, halterofil; Yako Springer, judecător de haltere; Eliezer Halfin, luptător; Yoseff Gutfreund, arbitru de lupte; Kehat Shorr, antrenor; Mark Slavin, luptător; Andre Spitzer, antrenor de scrimă; și Amitzur Shapira, antrenor. Ofițerul de poliție vest-german ucis a fost Anton Fliegerbauer.

Președintele Comitetului olimpic israelian Igal Carmi a deschis evenimentul meticulos organizat, care a permis țării să-i amintească pe cei căzuți, scrie The Jerusalem Post.

Medaliașii olimpici Yael Arad și Shahar Tzuberi s-au numărat printre cei care au depus coroane de flori și au aprins torțe comemorative.

Ministrul Culturii și Sportului, Chili Tropper, a transmis cuvinte emoționante din carantină, reamintind că victimele acestei tragedii nu erau doar sportive curajosi, ci și martiri ai idealurilor olimpice.

Tropper a felicitat curajul și hotărârea soților supraviețuitori Ilana Romano, Anke Shpitzer și a tuturor celor care au muncit neobosit în ultimii 48 de ani pentru a se asigura că amintirile celor dragi vor fi păstrate vii.

Ambasadorul adjunct al Germaniei în Israel, Jörg Walendy, a declarant:

„Nu mă născusem când s-a întâmplat această îngrozitoare încălcare a spiritului olimpic. Am învățat despre Munchen doar la școală și de la televizor. Cu toate acestea, crima m-a șocat și mă șochează și astăzi.

Pentru mine – o persoană născută după 1972 – dar și pentru societatea germană în ansamblu, este insuportabil și rușinos faptul că, la doar 27 de ani de la Holocaust, evreii s-au confruntat cu o astfel de groznicie – și au fost uciși pe pământ german. Este extrem de important să ne amintim, să nu uităm și să le transmitem copiilor noștri lecțiile din trecut”.

Citește și Mai mulți ostatici israelieni sunt uciși la Munchen. Septembrie Negru

Registration

Aici iti poti reseta parola