Evenimentul Istoric > Articole online > Iranul cere de la FMI primul său împrumut, din 1962 încoace, din cauza noului coronavirus
Articole online

Iranul cere de la FMI primul său împrumut, din 1962 încoace, din cauza noului coronavirus

Iranul, una dintre ţările cel mai greu afectate de pandemia creată de noul coronavirus, şi cu siguranţă cea mai afectată din Orientul Mijlociu, a anunţat joi 75 de noi decese provocate de coronavirus în ultimele 24 de ore, conform Ministerului Sănătăţii. Bilantul a ajuns la 429 în această ţară, cu 10.075 persoane infectate. Epidemia a infectat mai mulţi înalţi funcţionari, politicieni, clerici şi membri ai corpului iranian de elită Gărzile Revoluţionare din Iran, a patra cea mai afectată ţară după China, Coreea de Sud şi Italia.

Teheranul a declarat joi că a solicitat un ajutor financiar imediat de la Fondul Monetar Internaţional (FMI) pentru a ajuta Iranul să lupte cu pandemia declarată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Potrivit unei postări pe Twitter a ministrului de Externe iranian, şefa FMI, Kristina Georgieva, a declarat că ţările cele mai afectate de COVID-19 vor fi susţinute printr-un instrument financiar rapid (RFI), scrie rfi.fr.

„Banca Centrală irainiană a cerut acces imediat la acest intrument”, a adăugat ministrul Afacerilor Externe Mohammad Javad Zarif pe contul său de Twitter.

Iranul nu a mai primit un ajutor de la FMI de la creditul de rezervă emis între 1960 şi 1962, potrivit datelor furnizate de Fond.

Zarif a declarat că FMI şi consiliul de administraţie ar trebui să fie de partea bună a istoriei şi să acţioneze de manieră responsabilă.

Diferitele împrumuturi care pot fi acordate de FMI trebuie să fie aprobate de consiliul de administraţie al instituţiei, unde Statele Unite dispun practic de un drept de veto asupra deciziilor.

Statele Unite exercită acum o politică de presiune maximă vizând paralizarea finanţelor Guvernului iranian.

Iranul solicită circa 5 miliarde de dolari.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a cerut ca Iranul să primească mai multă susţinere în lupta sa contra epidemiei.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola