Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Ionel Brătianu îi zăpăcește pe nemți asupra datei la care România intra în Primul Război Mondial
Articole online

Ionel Brătianu îi zăpăcește pe nemți asupra datei la care România intra în Primul Război Mondial

În timpul când toate neamurile Europei se încăieraseră în marele măcel, rămas în istorie ca Primul Război Mondial, și mica Românie își păstra neutralitatea, navigând cu deosebită dibăcie între cele două tabere adverse, Ionel Brătianu a arătat marile sale calități de diplomat.

Grație lui nu am suferit, din primele clipe ale războiului, o invazie germană, grație lui declarația noastră de război a fost o adevărată lovitură pentru germani.

După război se povestea o anecdotă în această privință:

În ajunul intrării noastre în război, serviciile de spionaj ale germanilor au interceptat o telegramă cifrată între Petersburg și Paris, prin care se anunța că România intră în război alături de aliați la 15 august 1916.

Numai că după ce au avut acest prețios document în mână, germanii au înțeles greșit, socotind 15 august după calendarul lor, care era cu 13 zile înaintea celui rusesc și românesc.

Forțele germane au fost gata să primească atacul nostru pe 2 august, când, natural, nu s-a întâmplat nimic.

În fața acestei situații, celebrul von der Busche (foto), ambasadorul Germaniei la București, a cerut o audiență la Ionel Brătianu.

Între cei doi bărbați ar fi avut loc următorul dialog:

  • Domnule președinte, i-a spus von der Busche, avem informații sigure că la 15 August intrați în război împotriva noastră. Aș dori să cunosc adevărul.

Mângâindu-și barba și zâmbind ironic, Ionel Brătianu i-a răspuns:

  • Perfect adevărat… Dacă e vreme frumoasă. Dacă plouă însă, nu mai intrăm în război!

Această butadă l-a liniștit pe von der Busche care a telegrafiat la Berlin că nu a fost decât o alarmă falsă.

Ca peste câteva zile să-și dea seama că marele diplomat Ionel Brătianu îl făcuse să piardă un admirabil atuu pe care îl avea în mână…

Registration

Aici iti poti reseta parola