Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Interviul despre 23 august al lui Coposu cenzurat de Maniu
Articole online

Interviul despre 23 august al lui Coposu cenzurat de Maniu

Articolul n-a apărut la vremea respectivă în presa din România, fiind oprit de la publicare chiar de liderul țărănist Iuliu Maniu. Interviul a apărut anul trecut în ziarul Adevărul.

„Obiectul acțiunii conspirative a fost, inițial, (1941-1942) nerecunoașterea arbitrajului de la Viena, răsturnarea guvernului militar al lui Antonescu la momentul oportun; ieșirea României din Axă; încetarea neîntârziată a războiului din Est.

Începând cu anul 1942, obiectivul se conturează în: încheierea armistițiului cu Aliații, în cele mai bune condiții; ieșirea României din Axă, eliberarea țării de ocupația hitleristă și alăturarea ei la Națiunile Aliate; restabilirea independenței și suveranității naționale; înlăturarea guvernului de dictatură; întronarea unui regim democratic și restabilirea libertăților civice; realizarea păcii. (…)

Acțiunea s-a extins după cum urmează: inițial P.N.Ț. și P.N.L.; începând cu 1943 și P.S.D.; de la 20 iunie 1944 și P.C.R., – ca formațiuni politice reprezentative.

În acțiune au fost antrenați: de la sfârșitul anului 1942, M.S. Regele și anturajul său (prin străduințele lui Grigore Niculescu Buzești); grupul Buzești din Ministerul Afacerilor Externe (de la început, adică din anul 1941); prin sondaje și acțiuni individuale de convingere, (purtate cu discreție prin intermediari apropiați respectivilor, sau prin convorbiri directe, purtate de Dl. Maniu, cu Dnii. Sănătescu, Buzești, Gen. Niculescu) au fost antrenați din comanda unităților și Statul Major; au fost apoi atașați grupului de conspiratori și simpatizanți (neangajați politicește) dintre devotații Națiunilor Aliate (funcționari, industriași) și mai multe persoane de încredere din Ministere, Siguranța Statului, S.S.I.; apoi un grup de legionari (neimplicați în crime și abuzuri, desprinși din punct de vedere ideologic de Sima).

Marea masă a opiniei publice era categoric ostilă nemților și adversară, în marea ei majoritate, lui Antonescu și practicelor lui. Această masă constituia un piedestal potențial pe care se putea conta, în momentul declanșării acțiunii”, se arată în interviul descoperit în arhivele CNSAS și publicat de ziarul Adevărul anul trecut.

Registration

Aici iti poti reseta parola