Interviul bombă dat de Prințesa Diana și reacția poliției britanice

 

În 1995, Prinţesa Diana acorda unui jurnalist de la BBC un interviu care a fost vizionat de aproape 23 de milioane de britanici și care a avut efectul unei veritabile bombe mediatice.

Prinţesa Diana, care a murit doi ani mai târziu într-un accident de automobil la Paris, afirma în faţa jurnalistului Martin Bashir că existau „trei persoane” în căsnicia ei – referire la relaţia pe care soţul ei, prinţul Charles, o întreţinea cu Camilla Parker Bowles.

Mai mult, recunoştea că avea ea însăşi o relaţie extraconjugală.

Charles şi Diana erau deja despărţiţi încă din 1992, dar au divorţat abia în 1996.

Prinţul Charles, moştenitorul coroanei britanice, s-a căsătorit ulterior cu Camilla, în cadrul unei discrete ceremonii civile, în 2005.

Poliţia britanică a anunţat joi că nu va deschide o anchetă care să investigheze interviul şoc acordat în 1995 de Prinţesa Diana jurnalistului Martin Bashi de la BBC, acuzat că a falsificat anumite documente pentru a obţine acea convorbire filmată, informează Agerpres.

„În urma unei examinări detaliate şi ţinând cont de sfaturile pe care le-am primit, am stabilit că nu este oportun să deschidem o anchetă penală pentru acele acuzaţii”, a declarat Alex Murray, comandantul Poliţiei londoneze, într-un comunicat.

După 25 de ani de la acel interviu, fratele Prinţesei Diana, Charles Spencer, l-a acuzat pe jurnalistul Martin Bashi că a falsificat anumite documente pentru a obţine interviul.

El a spus că Martin Bashir i-a arătat extrase de cont – care s-au dovedit a fi false -, ce pretindeau că serviciile de securitate britanice plăteau două persoane angajate la curtea regală pentru a o spiona pe sora lui.

„Dacă nu aş fi văzut acele extrase, nu l-aş fi prezentat niciodată pe Bashir surorii mele”, scria Charles Spencer anul trecut într-o scrisoare adresată postului BBC, solicitând totodată scuze publice pentru acele metode „necinstite”.

BBC a anunţat în noiembrie 2020 că a cerut şi lansat o anchetă independentă pentru acel interviu, fapt salutat de prinţul William, fiul cel mare al fostului cuplu princiar Charles-Diana.

Poliţia londoneză a precizat că „în acest dosar, la fel în oricare altul, dacă noi dovezi importante vor fi descoperite, le vom examina”.