Evenimentul Istoric > Articole online > Înțelegere de ultimă oră privind cumpărarea ”manuscriselor Eliade”
Articole online

Înțelegere de ultimă oră privind cumpărarea ”manuscriselor Eliade”

”Manuscrisele lui Mircea Eliade, Emil Cioran, Nae Ionescu și Benjamin Fundoianu alias Benjamin Fondane (pseudonimele literare ale lui Benjamin Wexler) scoase la vânzare de Casa de Licitații Historic vor ajunge la Craiova pentru a fi integrate în colecțiile unei instituții unice – Muzeul Cărții și Exilului Românesc – înființată de Biblioteca Judeteana Alexandru și Aristia Aman Craiova.

Așadar, continuă campania “Eliade de întoarce acasă”, pe care am demarat-o în 2016. Atunci am achiziționat alte 2709 file manuscrise din “Jurnal” și alte lucrări ale marelui român.
Prin mijlocirea și medierea MinisteruluiCulturii am stat la aceeași masă cu reprezentantul deponenților acestor comori pentru cultura nostră națională.

În urma negocierilor care s-au încheiat seara trecută (vineri 13 decembrie) am încheiat o înțelegere prin care Casa de Licitații va retrage respectivele loturi de la vânzare iar Biblioteca Aman le va achiziționa pentru Muzeul Cărții și Exilului Românesc. Achiziția este posibilă datorită sprijinului necondiționat de la Consiliul Județean Dolj.

Mai este un singur hop: reputatul profesor Sorin Alexandrescu a introdus o acțiune în instanță pentru a opri vânzarea manuscriselor Eliade în licitație publică. Acum că există certitudinea că acestea vor ajunge într-o instituție publică de cultură, una dedicată personalităților românești din Exil, sper ca domnul profesor să ne permită achiziționarea lor.”

Registration

Aici iti poti reseta parola