Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Insurecția care a zgâlțâit Lagărul Comunist după moartea lui Stalin
Articole online

Insurecția care a zgâlțâit Lagărul Comunist după moartea lui Stalin

Muncitorii se plâng de creșterea normelor în uzine și pe șantiere, în timp ce salariile au rămas la fel.

Noile condiții au fost impuse de guvernul comunist instalat de Uniunea Sovietică, în zona sa de ocupație militară, după înfrângerea Germaniei naziste.

Zona de ocupație sovietică fusese transformată în stat comunist, Republica Democrată Germană, pe 7 octombrie 1949, după ce ocupanții i-au jefuit resursele și au transportat în Rusia o mare parte a mașinilor și echipamentelor industriale.

Stalin l-a pus în fruntea RDG pe secretarul general al Partidului Socialist Unificat (Sozialistiche Einheits Partei – SED), Walter Ulbricht.

Acesta colectivizează fără întârziere marile proprietăți agricole ale nobililor prusaci, Junkers. În plus, oprimă clasa muncitoare.

Însă, după moartea lui Stalin, pe 5 martie 1953, un seism politic zguduie Kremlinul. Beria, mâna de fier a sovieticilor, anunță amnistierea politică a unui milion de deținuți.

În țările aflate sub jugul sovietic, reînvie speranțele. Pe acest fond, izbucnește în RDG insurecția muncitorească din iunie 1953.

În capitala țării, Berlinul de Est, 60.000 de manifestanți distrug simbolurile puterii comuniste.

În disperare de cauză, Walter Ulbricht îi cheamă în ajutor pe sovietici.

Tancurile îneacă în sânge revolta. Se înregistrează cel puțin 80 de morți și 25.000 de arestări.

Această revoltă democratică și anticomunistă îl costă pe Beria, succesorul lui Stalin, puterea și viața: pe 26 iunie este arestat și executat în decembrie, la ordinele unui aparatcik abil: Nikita Hrușciov.

Represiunea sângeroasă îi lasă pe occidentali indiferenți. În apogeul Războiului Rece, pe fondul elogiilor ditirambice care au însoțit funeraliile lui Stalin, ei se resemnează cu ruperea Europei în două.

Germanii răsăriteni scapă cum pot de represiune. Din 19 milioane de locuitori, peste 3 milioane fug în Occident înainte de a începe construirea Zidului, pe 13 august 1961.

*

Într-un poem intitulat Soluția, scris de Bertolt Brecht după represiunea insurecției din RDG, scriitorul german ironizează disprețul ierarhiei comuniste pentru popor:

 

După insurecția din 17 iunie

Secretarul Uniunii Scriitorilor

A distribuit fluturași pe Stalinallee.

Poporul, scria acolo, din vina sa,

A pierdut încrederea guvernului

Și doar prin dublarea eforturilor

O va putea recâștiga la loc.

Oare nu ar fi

Mai simplu pentru guvern

Să dizolve poporul

Și să aleagă un altul?

Registration

Aici iti poti reseta parola