Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Înmormântări antice. Vrăjitoarele cu fața în jos și strigoii fixați în morminte
Articole online

Înmormântări antice. Vrăjitoarele cu fața în jos și strigoii fixați în morminte

Arheologii sunt destul de familiarizați cu dezgroparea rămășițelor umane.

Dar, ocazional, întâlnesc înmormântări mai bizare și mai neliniștitoare – de la schelete hibride de tip Frankenstein, până la „vampiri” fixați de pământ cu țepușe de lemn, „vrăjitoare” țintuite în morminte cu pietre grele și cadavre cu pietre în gură, lațuri de fier în jurul gâtului.

Unele schelete au găuri în cranii care fuseseră făcute pentru a exorciza spiritele rele, dar nu lipsesc descoperiri mai ciudate și mai înfricoșătoare.

Arheologii au descoperit înmormântarea „vrăjitoarei” din Italia în 2014. Este vorba de un schelet vechi al unei adolescente din Albenga, Italia, care fusese îngropat cu fața în jos.

Cercetătorii au spus că îngroparea unei persoane în acest mod indică faptul că persoana a fost respinsă de societate sau considerată un pericol, posibil din cauza acuzațiilor de vrăjitorie.

Descoperirea a fost făcută în timpul unor săpături arheologice efectuate de Institutul Pontifical de Arheologie Creștină al Vaticanului, la complexul San Calocero – un cimitir pe care a fost construită o biserică în jurul secolelor V și VI d.Hr. – situată în Albenga de-a lungul Riviera Ligurică, în nordul Italiei.

Directorul șantierului, Stefano Roascio, a declarat că astfel de înmormântări au fost făcute ca un act de pedeapsă menit să umilească morții, iar descoperiri de acest gen sunt destul de rare.

Potrivit echipei de cercetători, în cazuri extreme, victimele au fost îngropate în viață în poziția cu fața în jos.

„Îngroparea morților cu fața în jos a fost o modalitate de a preveni întoarcerea sufletului impur care îi putea amenință cei vii”, a declarat antropologul Elena Dellù pentru Discovery News.

Oamenii moderni nu au fost singurii fascinați de strigoi.

Se pare că grecii antici se temeau atât de mult de zombi încât încercau să-i împiedice să se întoarcă printre ei.

Grecii antici din Sicilia se temeau atât de groaznic de strigoi încât le-au legat corpurile cu pietre și bucăți de amforă pentru a-i împiedica să se ridice din morminte pentru a-i bântui pe cei vii, spune un cercetător.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola