Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Incredibila fugă din România a doi securiști având cu ei dosare ale Securității în 1949. Sinuciderea torționarului Czeller
Articole online

Incredibila fugă din România a doi securiști având cu ei dosare ale Securității în 1949. Sinuciderea torționarului Czeller

Adjunctul Securităţii Oradea, căpitanul Elekes Tamaş (Toma), și sublocotenentul Ilie Rada din subordinea sa, au dat una dintre cele mai tari regimului communist pe 29 iulie 1949, când au fugit din țară cu toate dosarele Securităţii care trebuiau duse la Bucureşti, deturnând un avion.

Cei trei aveau asupra lor, pe lângă documentaţia necesară îndeplinirii misiunii, şi o scrisoare din străinătate, de la preotul Florian Müller şi sora socială Anunciata, către fosta soră Sabina, rămasă, după alungarea din mănăstiri, în Satul Mic.

După ce şi-au găsit o gazdă în apropierea locului paraşutării şi au transmis un mesaj pe calea undelor ca să anunţe sosirea cu bine, Gavrilă Pop a plecat să-i predea scrisoarea sorei Sabina şi să primească un răspuns de la aceasta.

După ce a primit scrisoarea, sora Sabina s-a dus la un prieten al ei de la Aprozar şi i-a povestit în ce încurcătură a intrat.

Acesta i-a spus să meargă repede acasă, să spele nişte rufe, să le întindă pe sfoară şi să le ţină atâta timp cât Gavrilă Pop va rămâne în casa ei.

Iar el a anunţat imediat Miliţia, care a anunţat Securitatea şi în cel mai scurt timp două plutoane de Securitate sub comanda lui Stern Eugen, locţiitorul şefului Securităţii someşene, au sosit la locuinţa sorei Sabina. Gavrilă Pop a fost arestat fără nici o opoziţie, înainte ca să se fi uscat rufele de pe sfoară.

El a mărturisit unde se aflau ceilalţi doi paraşutaţi şi i-a însoţit pe securişti la locul unde erau găzduiţi tovarăşii lui.

Surprinşi de securişti Rada Ilie şi Sabin Mare au reuşit să se piardă prin pădurile care înconjurau casa. Au pornit-o prin păduri spre Făgăraş, în speranţa că vor reuşi să ia legătura cu partizanii lui Ion Gavrilă.

După un timp, Sabin Mare a fost găsit împuşcat şi cu o cruce din snopi de grâu la căpătâi. Lui Rada Ilie i s-a pierdut urma.

S-a aflat apoi că a trecut pe la un văr de-al lui de lângă Beiuş, s-a bărbierit, şi-a schimbat hainele şi a plecat în plină noapte. După multe peripeţii a trecut graniţa, a ajuns la München şi apoi la Paris, singurul care s-a salvat dintre cei trei paraşutaţi.

La Paris a aflat că la 12 octombrie 1953 au fost condamnate la moarte 13 persoane, tovarăşii lui, şi o parte dintre sprijinitorii lor, iar la 30 octombrie 1953 au fost executaţi la penitenciarul Jilava.

Printre cei executaţi s-au aflat şi Ion Cosma şi Ion Iuhasz, gazdele şi sprijinitorii lui Sabin Mare şi Ilie Rada, aflăm de pe procesulcomunismului.com.

Acum să vedem ce s-a întâmplat cu comandantul celor doi securiști fugari.

Ne spune istoricul Liviu Pleşa în articolul ”Efectul combaterii „devierii de dreapta” asupra politicii de cadre a Securității”, publicat în Caietele CNSAS:

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola