Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Incredibila fugă din România a doi securiști având cu ei dosare ale Securității în 1949. Sinuciderea torționarului Czeller
Articole online

Incredibila fugă din România a doi securiști având cu ei dosare ale Securității în 1949. Sinuciderea torționarului Czeller

Cei trei aveau asupra lor, pe lângă documentaţia necesară îndeplinirii misiunii, şi o scrisoare din străinătate, de la preotul Florian Müller şi sora socială Anunciata, către fosta soră Sabina, rămasă, după alungarea din mănăstiri, în Satul Mic.

După ce şi-au găsit o gazdă în apropierea locului paraşutării şi au transmis un mesaj pe calea undelor ca să anunţe sosirea cu bine, Gavrilă Pop a plecat să-i predea scrisoarea sorei Sabina şi să primească un răspuns de la aceasta.

După ce a primit scrisoarea, sora Sabina s-a dus la un prieten al ei de la Aprozar şi i-a povestit în ce încurcătură a intrat.

Acesta i-a spus să meargă repede acasă, să spele nişte rufe, să le întindă pe sfoară şi să le ţină atâta timp cât Gavrilă Pop va rămâne în casa ei.

Iar el a anunţat imediat Miliţia, care a anunţat Securitatea şi în cel mai scurt timp două plutoane de Securitate sub comanda lui Stern Eugen, locţiitorul şefului Securităţii someşene, au sosit la locuinţa sorei Sabina. Gavrilă Pop a fost arestat fără nici o opoziţie, înainte ca să se fi uscat rufele de pe sfoară.

El a mărturisit unde se aflau ceilalţi doi paraşutaţi şi i-a însoţit pe securişti la locul unde erau găzduiţi tovarăşii lui.

Surprinşi de securişti Rada Ilie şi Sabin Mare au reuşit să se piardă prin pădurile care înconjurau casa. Au pornit-o prin păduri spre Făgăraş, în speranţa că vor reuşi să ia legătura cu partizanii lui Ion Gavrilă.

După un timp, Sabin Mare a fost găsit împuşcat şi cu o cruce din snopi de grâu la căpătâi. Lui Rada Ilie i s-a pierdut urma.

S-a aflat apoi că a trecut pe la un văr de-al lui de lângă Beiuş, s-a bărbierit, şi-a schimbat hainele şi a plecat în plină noapte. După multe peripeţii a trecut graniţa, a ajuns la München şi apoi la Paris, singurul care s-a salvat dintre cei trei paraşutaţi.

La Paris a aflat că la 12 octombrie 1953 au fost condamnate la moarte 13 persoane, tovarăşii lui, şi o parte dintre sprijinitorii lor, iar la 30 octombrie 1953 au fost executaţi la penitenciarul Jilava.

Printre cei executaţi s-au aflat şi Ion Cosma şi Ion Iuhasz, gazdele şi sprijinitorii lui Sabin Mare şi Ilie Rada, aflăm de pe procesulcomunismului.com.

Acum să vedem ce s-a întâmplat cu comandantul celor doi securiști fugari.

Ne spune istoricul Liviu Pleşa în articolul ”Efectul combaterii „devierii de dreapta” asupra politicii de cadre a Securității”, publicat în Caietele CNSAS:

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola