Evenimentul Istoric > Articole online > Începe procesul atacului terorist de la Charlie Hebdo
Articole online

Începe procesul atacului terorist de la Charlie Hebdo

Este primul proces al unui atentat jihadist comis în Franța, după cel din 2017, pentru asasinatele săvârșite cu cinci ani mai devreme de către Mohammed Merah.

De asemenea, este primul proces pentru terorism care va fi filmat, în virtutea „interesului său pentru constituirea arhivelor istorice ale justiției”, scrie Le Point.

Procesul „Charlie Hebdo” era programat să înceapă în această vară, dar a fost amânat din cauza crizei coronavirusului.

Cum epidemia nu a dat înapoi, capacitatea sălii de judecată a fost redusă la jumătate. În plus, au fost luate măsuri de securitate excepționale, inclusiv controale cu detectoare de metale.

Curtea cu Juri specială trebuie să audieze până pe 10  noiembrie 14 acuzați, bănuiți că au oferit în grade diferite sprijin logistic fraților Said și Chérif Kouachi și lui Amedy Coulibaly, autorii atacurilor care au făcut 17 morți și au aruncat Franța în teroare.

Pe 7 ianuarie 2015, frații Kouachi au ucis 12 persoane în atacul terorist asupra redacției săptămânalului satiric Charlie Hebdo din Paris, după care au fugit.

A doua zi, Amedy Coulibaly a omorât o polițistă la Montrouge, lângă Paris, apoi, pe 9 ianuarie, a executat patru bărbați, tuspatru evrei, în luarea de ostatici de la magazinul Hyper Cacher, în zona de est a Parisului.

Frații Kouachy au fost împușcați la o tipografie unde se ascunseseră, la Dammartin-en-Goële, iar după scurt timp a fost ucis și Coulibaly, într-un asalt al forțelor de securitate.

Din cei 14 acuzați, trei lipsesc de la apel. Este vorba de Hayat Boumedienne, partenera lui Coulibaly, și de frații Belhoucine, plecați cu câteva zile înainte de atacuri în tabăra ISIS din zona irako-siriană.

Deși moartea lor a fost vehiculată din mai multe surse, ea nu a fost confirmată oficial și ei continuă să facă obiectul unui mandat de arestare internațional.

Judecătorii antiteroriști au reținut acuzația cea mai grea, „complicitate” la crime teroriste, pasibilă de închisoare pe viață, împotriva celui mai vârstnic dintre frații Belhoucine, Mohamed, și împotriva lui Ali Riza Polat, care va fi prezent în boza acuzaților.

Polat, apropiat al lui Coulibaly, este bănuit că a avut un rol central în pregătirea atentatelor, în special procurarea arsenalului folosit de cei trei teroriști.

Ceilalți sunt acuzați în primul rând pentru „asociere în vederea săvârșirii de acte teroriste criminale” și riscă 20 de ani de închisoare.

Un singur acuzat compare liber, aflat sub control judiciar, pentru „asociere cu răufăcători”, un delict pasibil de 10 ani de închisoare.

Circa 200 de persoane s-au constituit în parte civilă. Unii supraviețuitori ai masacrului de la Charlie Hebdo și ai luării de ostatici de la Hyper Cacher vor veni să depună mărturie la bară.

„Acest proces este o etapă importantă pentru ei. Ei așteaptă să se facă dreptate, pentru a afla cine ce a făcut, deși sunt conștienți că aceia care au apăsat pe trăgaci nu sunt de față”, explică Marie-Laure Barré și Nathalie Senyk, avocate ale victimelor de la Charlie Hebdo.

„Doar pentru că Amedy Coulibaly a decedat, aceasta nu înseamnă că procesul nu are o miză uriașă. Fără acuzații aflați în boxă, Coulibaly nu ar fi putut acționa”, subliniază Patrick Kulgman, avocat al victimelor de la Hyper Cacher.

În ce o privește pe Safya Akorri, una dintre avocatele apărării, ea consideră că, în absența „principalilor responsabili”, care nu vor putea „da socoteală”, justiția va fi, dimpotrivă, „pusă la grea încercare în timpul acestor două luni iar așteptările pe care suntem îndreptățiți să ni le punem în ea sunt imense”.

Investigațiile continuă în ceea ce privește sprijinul de care au beneficiat frații Kouachi din Yemen, unde unul dintre ei a mers în 2011.

Într-adevăr, atacul jihadist de la Charlie Hebdo a fost revendicat din Yemen de către organizația Al-Qaida din Peninsula Arabică (AQPA). Un membru al acesteia, apropiat de cei doi frați, Peter Cherif, a fost arestat în decembrie 2018 la Djibouti și remis Franței.

El a fost inculpat în acest dosar, dar implicarea sa nu va fi judecată în procesul care începe pe 2 septembrie.

Coulibaly s-a revendicat de la grupul terorist ISIS.

În total, valul de atentate din ianuarie 2015 din Franța a făcut 258 de morți.

Registration

Aici iti poti reseta parola