Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Încă un focar de conflicte între Rusia și NATO. Se profilează un al doilea front?
Articole online

Încă un focar de conflicte între Rusia și NATO. Se profilează un al doilea front?

NATO

„Cred că se va întâmpla destul de repede”

În ciuda avertismentelor venite de la Moscova, Finlanda va lua decizia cu privire la o posibilă aderare la NATO „în câteva săptămâni”.

Premierul finlandez Sanna Marin a făcut anunțul în timpul vizitei făcute în Suedia. Posibila candidatură la NATO este luată în calcul ca urmare a invaziei Ucrainei de către Rusia, explică Sanna Marin.

„ Cred că se va întâmpla destul de repede. În câteva săptămâni, nu în câteva luni ”, a spus ea în cadrul unei vizite la omologul său suedez Magdalena Andersson, în timp ce Suedia nu exclude nici ea să se alăture alianței militare occidentale. Fără a-și exprima în mod deschis preferința, liderul finlandez a subliniat totuși avantajele de a fi membru al alianței militare, și nu doar un partener așa cum este Finlanda în prezent. „ Nu există altă modalitate de a avea garanții de securitate decât în ​​cadrul apărării comune și descurajării, așa cum este garantat de articolul 5 al NATO ”.

Finlanda își dorește garanțiile de securitate oferite de NATO

„ Diferența dintre a fi partener și membru este foarte clară și va rămâne așa ”, a spus Sanna Marin. Dezbaterea privind aderarea sau nu urmează să înceapă miercuri în Parlamentul finlandez, iar executivul menționase deja o decizie până la începutul verii. Un summit NATO este programat pentru 29 și 30 iunie la Madrid. În paralel cu vizita Sanna Marin în Suedia, guvernul a prezentat miercuri Parlamentului o „ carte albă ” privind situația sa strategică după invadarea Ucrainei de către Moscova, menită să facă lumină asupra discuțiilor, scrie Le Figaro.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola