Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > În Turcia lui Erdogan, dansul din buric a fost interzis
Articole online

În Turcia lui Erdogan, dansul din buric a fost interzis

Dacă legendarul Mustafa Kemal Atatürk a dus o bătălie deschisă împotriva șalvarilor și a fesurilor în numele modernității, Recep Erdogan folosește puterea coercitivă pentru a impune o morală islamică strictă cel puțin în spațiul public.
Așa se face că de ani buni dansatoarele din buric au dispărut de pe ecranele televizoarelor și de pe scenele de spectacol.
Cum Anul Nou se apropie, regina dansului din buric a Turciei, Didem Kinali, își mărturisește deschis durerea. „Mi-e atât de dor să fiu la televizor. Dacă ar fi nevoie, aș dansa gratis. Dacă enevoie, îmi acopăr orice parte a corpului”, a declarat faimoasa dansatoare într-o conferință de presă.

Vremurile dansului din buric au apus în Turcia

În mod tradițional, posturile de televiziune turcești difuzau emisiuni de divertisment foarte colorate în noaptea de Revelion, iar dansatoarele din buric erau punctul culminant al acestor petreceri.
În 2014, însă, Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTUK), CNA-ul turcesc, a început să pună în aplicare o interdicție asupra dansului din buric, punând presiune asupra magnaților media. „Este din cauza RTUK. În ultimii șapte sau opt ani, dansatoarele din buric au fost excluse de pe micile ecran, în special de Anul Nou”, a declarat Didem Kinali pentru Al-Monitor .

CNA-ul turcesc impune islamismul lui Erdogan

RTUK și Direcția pentru Afaceri Religioase, condusă de stat, Diyanet, sunt instituțiile care impun în Turcia concepția islamică foarte conservatoare a președintelui turc Recep Tayyip Erdogan. Semnele timpurii ale acestei „revoluții culturale” au apărut încă din 2007, când regretatul „Huysuz Virjin” (Virginul morocănos), un foarte îndrăgit comediant, a dezvăluit că a fost rugat de conducerea postului privat Star TV să nu mai apară la televizor.

În 2012, Erdogan i-a certat pe producătorii serialului „Suleyman Magnificul” pentru că își bat joc de istoria Turciei. La scurt timp după aceea, soția preferată a lui Suleiman, Hurrem, a fost văzută făcând rugăciuni musulmane la Show TV, televiziunea care deținea drepturile asupra serialului.

În februarie, un alt radiodifuzor privat, Haberturk, a concediat o crainică sportivă pentru că aceasta a îndrăznitv să posteze un videoclip cu ea dansând din buric în bucătărie.

Opoziția este convinsă că actuala criză economică, pentru care mulți dau vina pe Erdogan, îi va alunga pe islamiști de la putere în alegerile parlamentare și prezidențiale programate să aibă loc în 2023.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola