Mărturie a acestei reabilitări tot mai puțin discrete a liderului sovietic stă un „centru educativ” care îi va fi dedicat la Bor, în estul Moscovei.
Potrivit NBC News, noul centru va prezenta o viziune positivă asupra dictatorului.
„Stalin a fost cel mai bun conducător. A câștigat războiul și a reconstruit țara din ruine”, a declarat pentru canalul american NBC News Alexei Zorov, de 44 de ani, un om de afaceri local și finanțatorul viitorului centru, a cărui primă piatră a fost pusă pe 8 mai, într-un decor cu multe steaguri roșii.
Data nu a fost aleasă întâmplător. Victoria asupra nazismului reprezintă în Rusia unul dintre argumentele importante pentru cultul lui Stalin, în timp ce crimele sale sunt trecute sub tăcere.
Imaginea „Omului de oțel” rămâne un simbol al măreției naționale a Rusiei, iar Vladimir Putin însuși nu critică decât cu jumătate de gură anumite aspecte ale stalinismului.
„O demonizare excesivă a lui Stalin este un mijloc de a ataca Uniunea Sovietică și Rusia”, spunea liderul de la Kremlin în 2018.
Zorov avea 18 ani când a intrat în Partidul Comunist rus, care se bucură încă de un sprijin important printre locuitorii din Bor.
Rușii sunt nostalgici după epoca crimelor
Centrul Stalin le va aminti oficialilor de stat că „trebuie să lupte împotriva corupției la vârf”, spune Zorov.
Astăzi, în Rusia, nu sunt puține busturile lui Stalin și, în sondaje, majoritatea rușilor au o părere bună despre dictator.
Astfel, un sondaj realizat de institutul independent Levada Center, cu sediul la Moscova, arată că aproximativ 70% dintre ruși îl aprobă pe Stalin și politicile sale.
Acest sondaj a fost ca un șoc pentru unii cetățeni.
„Mi-am petrecut întreaga viață luptând împotriva sistemului totalitar al lui Stalin, care a ucis sute de mii de oameni, nucleul elitei ruse”, spune Valeri Borșev, un fost disident sovietic, care în prezent este activist al Grupului Helsinki de la Moscova, o organizație pentru apărarea drepturilor omului.