Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > În primul an de la apariţia din 18 iulie 1925 s-au vândut doar 9.473 de exemplare
Articole online

În primul an de la apariţia din 18 iulie 1925 s-au vândut doar 9.473 de exemplare

În total, până în 1945, au fost vândute peste 10 milioane de exemplare, Hitler încasând milioane de mărci din drepturile de autor.

În timpul regimului nazist, exista chiar un ritual ca tinerilor căsătoriţi să li se facă cadou un exemplar din „Mein Kampf”.

Celebra carte „Mein Kampf” (prima parte), scrisă de Adolf Hitler, una dintre cele mai controversate lucrări ale secolului trecut, a fost publicată la 18 iulie 1925.

Membrii Partidului Naţional-Socialist al Muncitorilor Germani, al cărui lider era Adolf Hitler, au încercat să organizeze la Munchen, la 8 noiembrie 1923, o lovitură prin care să preia puterea.

„Puciul de la Berărie” a eşuat şi mulţi dintre liderii nazişti au fost închişi la Landsberg. În acest loc, Adolf Hitler a început să redacteze o lucrare-manifest.

Citește și Hitler a scris Main Kampf în închisoare

După ce a ieşit din închisoare, în decembrie 1924, a încercat să publice cartea, dar editorul Max Amman i-a sugerat să schimbe titlul original: „Patru ani şi jumătate de luptă împotriva minciunilor, stupidităţilor şi laşităţii” în „Mein Kampf” (Lupta mea).

Partea a treia nu a mai apărut

Prima parte, conţinând multe aspecte autobiografice, a fost lansată în iulie 1925, iar partea a doua, în care îşi prezintă programul naţional-socialist, a văzut lumina tiparului în 1926.

Hitler mai programase o ultimă secţiune, referitoare la politica externă, care ar fi trebuit să fie publicată în 1928, dar nu a mai văzut lumina tiparului.

Hitler îşi prezintă astfel programul său, în care se regăsesc toate ororile pe care Europa le-a cunoscut în anii următori.

Ideile sale antisemite şi anticomuniste sunt îmbinate cu teoriile despre rase, despre superioritatea „rasei arienilor” şi puritatea sângelui german, precum şi necesitatea „spaţiului vital” în Europa de Est.

Multe dintre acţiunile întreprinse după ce a cucerit puterea, în ianuarie 1933, sunt descrise în sutele de pagini ale cărţii.

Cartea a fost tradusă în engleză, însă într-o ediţie în care multe pasaje erau eliminate, fiind însoţită de numeroase note explicative.

Cartea a fost vândută în aproximativ o jumătate de milion de exemplare, înainte ca justiţia americană să interzică, în 1939, difuzarea acestei versiuni, realizate de jurnalistul Alan Cranston, la solicitarea dictatorului nazist.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola