Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > În plină criză ucraineană, China amenință direct Statele Unite. „Între SUA și China poate începe un conflict armat”
Articole online

În plină criză ucraineană, China amenință direct Statele Unite. „Între SUA și China poate începe un conflict armat”

Chiar dacă toți ochii sunt ațintiți asupra Ucrainei, marele conflicxtr dintre superputeri ar putea izbucni în altă parte.

Amenințările Chinei

Masarea de trupe rusești în apropierea granițelor Ucrainei și tensiunile cu Statele Unite pe care Moscova le întreține ar putea fi o diversiune. Mulți analiști se tem că marea lovitură împotriva diominației americane asupra lumii ar putea veni din altă parte, iar recentele declarații ale ambasadorului chinez la Washington nu fac decât să dea apă la moară acestor speculații.

Washingtonul continuă să sprijine administrația taiwaneză în drumul spre declararea independenței, îiar acest lucru poate declanșa un conflict armat între state și Republica Populară Chineză, susține Qin Gang, ambasadorul chinez în SUA .

Într-un interviu acordat National Public Radio, diplomatul chinez a reamintit că autoritățile de la Beijing nu împărtășesc deloc poziția politicienilor americani în problema Taiwanului.

„Dacă autoritățile din Taiwan, încurajate de Statele Unite, continuă să meargă pe drumul independenței, atunci este probabil să implice Republica Populară Chineză și Statele Unite într-un conflict armat”, susține Qin Gang.

Pe 28 ianuarie, în timpul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Stat chinez pentru afacerile din Taiwan, Zhu Fenglian , a comentat dialogul dintre vice-șeful de cabinet al Taiwanului William Lai și vicepreședintele SUA Kamala Harris . Autoritățile chineze au atras atenția asupra faptului că Statele Unite nu respectă principiul „o singură China”. În acest sens, Zhu Fenglian a îndemnat SUA să „nu se mai joace cu focul” în ceea c e privește Taiwanul, scrie site-ul National Public Radio.

 

Marea miză pe care o reprezintă Taiwanul

Pe lângă valoarea sumbolică pe care anexarea Taiwanului ar avea-o pentru regimul comunist de la Beijing, China ar putea avea un avantaj economic uriaș având în vedere importanța pe care o are Taiweanul pe piața mondială a semiconductorilor,

Taiwanul asigură în acest moment aproximativ 92 la sută dintre cipurile și semiconductorii folosiți pe plan mondial. Cu alte cuvinte, economiile Statelor Unite și Chinei sunt dependente de producția de înaltă tehnologie a Taiwanului.
Fără fabricile de semiconductori din Taiwan, economia chineză ar fi în pericol de moarte.

Registration

Aici iti poti reseta parola