Evenimentul Istoric > Articole online > În anul 72, unul dintre Apostolii lui Iisus se stingea în Ajun de Crăciun în India
Articole online

În anul 72, unul dintre Apostolii lui Iisus se stingea în Ajun de Crăciun în India

Sfântul este cunoscut de mulți și ca “Toma Necredinciosul”, fiindcă nu ar fi crezut spusele celorlalți apostoli, care au afirmat că Iisus a înviat. 

Doar când Iisus a apărut în fața sa și i-a permis să îi atingă rănile, Toma l-a crezut și a rostit faimoasele cuvinte: “Domnul meu și Dumnezeul meu”.

Atunci Iisus i-a spus: Tu acuma crezi. Căci cu ochii tăi mă vezi. Fericiți cei ce-au crezut. Fără să fi văzut!

Și totuși, nu toată creștinătatea îl numește ”necredinciosul”. Undeva, pe costa vestică a Indiei, în două provincii – Malabar și Malannkar, Sfântul Toma este „curajosul”.

„Curajosul”, pentru că a fost singurul care a avut curaj să sfideze amenințarea evreilor.

Dacă toți erau ascunși de vineri seara, Sfântul Toma – după tradiția malabarează – a venit să vadă ce s-a întâmplat la mormântul din Ghetsimani.

Misionar

Conform history.info, Sfântul Toma ar fi murit în India, unde plecase și se stabilise în calitate de misionar.

Mormântul său, loc de pelerinaj astăzi, se află în apropriere de actualul oraș Mayilappur (în apropriere de Madras) în statul Tamil Nadu.

Astăzi sunt aproximativ 24 de milioane de creștini în India, considerați discipoli ai Sfântului Toma. Mulți dintre ei se consideră și astăzi “creștini ai Sfântului Toma”.

Sistemul de caste hinduse i-a împins la marginea societății, numindu-i paria, fapt ce le-a interzis dreptul la educație. Multă vreme, creștinii tomiți au avut interzis în școlile publice ale guvernului indian, potrivit doxologia.ro.

Perioada petrecută de Sfântul Toma în India a fost confirmată de mai mulți sfinți catolici, inclusiv Sfântul Grigore de Nazianus, un important teolog din secolul al IV-lea.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola