Evenimentul Istoric > Articole online > În 1989, Nicolae Ceauşescu acuza fasciştii că vor „să oprească construcția socialismului în România”
Articole online

În 1989, Nicolae Ceauşescu acuza fasciştii că vor „să oprească construcția socialismului în România”

La aeroport îl aştepta Elena Ceauşescu, care îl informa că la Timişoara situaţia fusese scăpată de sub control şi că urbea din vestul ţării devenise primul oraş liber al României.

Nu se întâmplase asta fără să curgă sângele unor oameni nevinovaţi… Febra Revoluţiei cuprindea ţara şi Ceauşescu era convins că la mijloc nu poate fi decât amprenta unor „grupări fasciste”.

„VIENNA – Președintele României, Nicolae Ceaușescu, a acuzat astăzi «grupurile fasciste, reacționare», pentru protestele antiguvernamentale din țara sa și a confirmat că armata trebuie să intervină pentru restabilirea ordinii.

Într-o adresă de 25 de minute la radioul și televiziunea națională la câteva ore după ce s-a întors dintr-o vizită de trei zile în Iran, Ceaușescu nu a menționat nicio victimă în orașul din vestul Timișoarei.

Martorii care au ieșit din România au sugerat că sute de persoane au fost ucise când forțele de securitate au deschis focul asupra protestatarilor antiguvernamentali duminică.

Rapoartele de astăzi sugerează că tulburările s-au răspândit în alte orașe.

Ceaușescu a spus că armata trebuie să restabilească ordinea la Timișoara, după ce tulburările au fost provocate de «grupuri fasciste, reacționare, care doreau să distrugă independența și să oprească construcția socialismului în România»”, se arată în ştirea păstrată în arhiva Los Angeles Times.

Registration

Aici iti poti reseta parola