Evenimentul Istoric > Articole online > Cum l-a primit Elena pe Nicolae Ceauşescu la 20 decembrie 1989, când s-a întors din Iran
Articole online

Cum l-a primit Elena pe Nicolae Ceauşescu la 20 decembrie 1989, când s-a întors din Iran

La 20 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu se întorcea din vizita de două zile pe care o făcuse în Iran şi lua contact direct cu atmosfera de răzvrătire generală din România.

Elena Ceauşescu îl aştepta la aeroport vizibil marcată de evenimentele sângeroase de la Timişoara, care în aceeaşi zi devenea primul oraş liber din România.

Iată ce relata Reuters despre acel moment: „VIENA – Elena Ceaușescu, soția și confidenta liderului român Nicolae Ceaușescu pentru cei 24 de ani ai guvernării sale cu pumnul de fier, este la conducerea țării în timp ce el vizitează Iranul pe fondul unor proteste anti-guvernamentale violente.

Declarată eroină națională la a 70-a aniversare și cunoscută pentru că împărtășește opiniile staliniste ale soțului ei, ea este un membru proeminent al Biroului Permanent al Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al PCR și prim-viceprim-ministru al Consiliului de Miniștri.

Ea este efectiv liderul nr. 2 atât al partidului, cât și al statului. În presa oficială, ea este adesea glorificată ca parte a cultului personalității, la fel de adorabil ca al soțului ei.

Președintele cu convingeri politice dure a părut că are puține remuşcări în legătură cu lăsarea României în mâinile soției sale, în ciuda tulburărilor serioase din weekend, din oraşul vestic Timișoara. Martorii spun că sute de persoane au fost ucise de forțele de securitate.

Agenția oficială de știri Agerpres a publicat luni fotografii cu Prima Doamnă a României văzându-și soțul pe aeroportul din București, deloc zâmbitoare și îmbrăcată într-o haină de iarnă.

De atunci, România s-a închis din exterior. Se presupune că este sub legea marțială virtuală, de fapt”, se arată în articolul din arhiva Los Angeles Times.

Registration

Aici iti poti reseta parola