Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > În 1945 George Orwell a inventat termenul de „Război Rece” și a prezis decenii de anxietate nucleară
Articole online

În 1945 George Orwell a inventat termenul de „Război Rece” și a prezis decenii de anxietate nucleară

George Orwell

În 1945 George Orwell a inventat termenul de „Război Rece” și a prezis decenii de anxietate nucleară

=

Romanul său „Nineteen Eighty-Four” (1984) este prima operă de literatură distopică, iar „Ferma animalelor” este una dintre cele mai bune critici alegorice ale Revoluției rusești din 1917 și ale sistemului social din Rusia stalinistă.

Orwell a inventat multe neologisme care aveau să devină o parte vitală a teoriei culturale și a limbii engleze în sine. El a inventat termenul „Big Brother” pentru a descrie un guvern atotvăzător capabil să controleze fiecare mișcare a cetățenilor săi și a fost primul critic social care a introdus noțiunea de „poliție a gândirii”, o instituție care aplică interzicerea libertății de exprimare și a libertății presei.

Termenul „Război Rece” este folosit pentru a descrie perioada de tensiuni politice dintre Statele Unite și Uniunea Sovietică, care a durat mai multe decenii. Sintagma este potrivită deoarece nu a existat niciun conflict militar direct major între cele două națiuni, dar amenințarea unui război nuclear a fost constantă. Cele două părți s-au luptat prin enigme politice, spionaj și conflicte regionale cunoscute sub numele de „războaie prin procură”.

Cu toate acestea, mulți oameni nu știu că termenul „Război Rece” a fost inventat de nimeni altul decât George Orwell însuși. În 1945, Orwell a publicat un eseu intitulat „Tu și bomba atomică”, în care își exprima îngrijorarea cu privire la faptul că trăiește într-o lume care este conștientă de existența armelor nucleare capabile de distrugeri imense. Orwell a prezis că a doua jumătate a secolului al XX-lea va fi cunoscută drept epoca anxietății nucleare.

În câțiva ani, au apărut unele dintre evoluțiile anticipate de Orwell

Războiul Rece a ajuns să se refere în mod specific la starea prelungită de ostilitate, fără a se ajunge la un conflict armat direct, care a existat între blocul sovietic și puterile occidentale după cel de-al Doilea Război Mondial. Termenul a fost popularizat de jurnalistul american Walter Lippman, care a făcut din el titlul unei serii de eseuri pe care le-a publicat în 1947, ca răspuns la articolul „Domnul X” al diplomatului american George Kennan, care pledase pentru politica de „containment” (politica de îngrădire). După cum reiese din dezbaterea din Camera Comunelor din anul următor (citată de Oxford English Dictionary), această utilizare a termenului „Război Rece” a fost considerată inițial un americanism: „Guvernul britanic … ar trebui să recunoască faptul că „războiul rece”, așa cum îl numesc americanii, a început cu adevărat, că cel de-al treilea război mondial a început, de fapt,”. În curând, însă, termenul a fost folosit în general.

Sfârșitul Războiului Rece a fost declarat încheiat prematur în deceniile următoare – după moartea lui Stalin și apoi din nou în timpul detensionării din anii ’70. Politologul american Francis Fukuyama a afirmat în mod  repetat că „s-ar putea să asistăm nu doar la sfârșitul Războiului Rece sau la trecerea unei anumite perioade a istoriei postbelice, ci la sfârșitul istoriei ca atare”, ascensiunea globală a democrației liberale occidentale devenind o fatalitate.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola