Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Împins de sondaje, Biden duce America direct în prăpastie. A pierdut controlul strategic
Articole online

Împins de sondaje, Biden duce America direct în prăpastie. A pierdut controlul strategic

 E drept, mai încurcă lucrurile își mai amintește lucruri care nu s-au întâmplat (de pildă că ar fi fost arestat la marșurile pentru drepturile civile din anii 50-60), dar măcar pare viu. Lăsând gluma la o parte, un lucru nu pot rezolva consilierii- adevăratele probleme cu care se confruntă țara și, în primul rând, faptul că hegemoni americană e în pericol.

De ce împinge Biden Rusia în brațele Chinei?

Nu a existat zi în timpul mandatului lui Donald Trump în care acesta să nu fie acuzat că e omul rușilor, chiar și după ce ancheta care-l viza nu a putut aduce nicio probă, ba dimpotrivă. Biden a profitat, însă, de vâlva creată și a capitalizat din punct de vedere electoral promițând o atitudine dură față de Rusia.
Acum e bevoit să joace această carte, deși puțin îi pasă că Putin e un criminal sau că Ucraina riscă să dispară de pe hartă. Pentru America marele rival e China și chiar și Biden înțelege asta. Problema e că dacă face pace cu Putin, Biden riscă un dezastr la alegerile de la jumătatea mandatului. Inflația o mai poate ascunde sub preș cu vreo pomană electorală, gem pachet de stimulare pe durata pandemiei, dar un nou eșec pe plan internațional după Afganistan n-ar mai fi digerat de alegători.
Așadar, Biden și consilierii pun lemne pe foc în conflictul cu Putin. Ultima găselniță-NATO nici măcar nu va discuta cererea Rusiei privinfd extinderea Alianței spre Est.
Problema e că, din punct de vedere strategic, campania lui Biden înpotriva lui Putin e o prostie majoră, pentru că a împins Rusia în brațele Chinei.

Rusia și China au ceva important în comun- dușmanul

Scenariul alianței Moscova Beijing „este discutat destul de activ la Washington”, a declarat Markus Zener, cercetător Helmut Schmidt la German Marshall Fund, pentru Yahoo News . Se presupune că Rusia va „ataca” Ucraina, iar China – Taiwanul.

Potrivit lui Ziner, „Rusia și China nu au prieteni, nu au alte opțiuni decât cooperarea – China are nevoie de energie din Rusia, iar Rusia vrea să vândă energie și arme Chinei, așa că are sens”.Dar acum par să aibă obiective mai largi. Și unul dintre ele este cu siguranță să lupte împotriva Statelor Unite”, a spus Zener.

Întrebat de Yahoo News, Samir Puri , cercetător senior la Institutul Internațional de Studii Strategice din Singapore, a spus că Rusia și China sunt unite de dorința de a se elibera de dominația SUA și de sancțiunile impuse.

„Unirea Rusiei și Chinei este unul dintre factorii definitori ai geopoliticii moderne. Două țări domină Eurasia. Au două din cinci locuri permanente în Consiliul de Securitate al ONU. Acestea sunt două dintre cele opt puteri nucleare declarate. Și faptul că au devenit mai aproape a schimbat situația. „, – a spus Puri.

Dacă China și Rusia s-ar ajuta reciproc în timpul războiului, dacă ar semna un acord de apărare reciprocă, ar schimba jocul în întreaga lume, a adăugat el.

La rândul ei, Velina Chakarova , directorul Institutului Austriac pentru Politică Europeană și de Securitate din Viena, a numit parteneriatul dintre China și Rusia un „urs-balaur”. Ea a subliniat că cooperarea lor are un caracter strategic de lungă durată.

„Rusia s-a confruntat cu o criză existențială în 2014. Atunci China a intervenit prin introducerea diferitelor măsuri, swap-uri valutare, a intervenit Banca lor Centrală, afirmând că va face tot ce este necesar pentru a ajuta la salvarea monedei ruse, iar implicit a fost evitată”, a spus Chakarova. ..

Vestea bună, potrivit lui Chakarova, este că, chiar dacă Rusia „invadează” Ucraina, este puțin probabil ca China să lovească Taiwanul, cel puțin în următoarele două luni.

„Și pentru asta putem mulțumi viitoarelor Olimpiade de la Beijing, care vor începe nu mai devreme de 4 februarie”, a spus politologul.

Registration

Aici iti poti reseta parola