Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Imperiul Dr. Oetker a fost susținut de naziști
Articole online

Imperiul Dr. Oetker a fost susținut de naziști

Ajutorul Germaniei naziste

Când a murit în 2007, la vârsta de 90 de ani, Rudolf August a lăsat instrucțiuni ca descendenții săi să gestioneze moștenirea împreună. La scurt timp, s-au creat rupturi între frați din cauza diferențelor de vârstă, cu privire la cine ar trebui să conducă afacerea.

Grupul Dr Oetker, a fost înființat în 1891 când August Oetker, chimist de profesie, a cumpărat o farmacie în Bielefeld și a început să pregătească praf de copt, devenind astfel un imperiu global de 8 miliarde de euro care cuprinde 400 de companii care au peste 36.000 de angajați. Printre activele sale se numără și producătorul de bere Radeberger, precum și hotelul Bristol din Paris și Cap-Eden-Roc din Antibes.

Neînțelegerile din familie au dus la vânzarea companiei de transport maritim Oetker Hamburg în 2017 pentru 3,7 miliarde de euro. Această acțiune a demonstrat că a avut drept scop soluționarea litigiului dintre frați. „Prin această decizie, grupurile de acționari trec peste diferențele de idei privind managementul și strategia Grupului Oetker”, a spus compania, menționând că acordul de separare a fost semnat de toți proprietarii.

Scindarea marchează cum această companie a avut parte de susținere, la fel ca multe alte companii germane, în epoca nazistă. A fost desemnată ca una dintre primele „întreprinderi model național-socialiste”, a furnizat produse bucătăriilor trupelor Wehrmacht și i-au fost alocate materii prime rare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a spori moralul civil prin prăjiturile sale.

Rudolf August s-a alăturat Waffen-SS, unde a fost instruit ca lider economic și administrativ înainte de a prelua conducerea companiei în 1944. Cea mai mare parte a afacerii va reveni moștenitorilor săi mai în vârstă, cum ar fi Richard Oetker cu vârsta de 70 de ani și care a fost victima unei răpiri în 1976, când avea doar 25 de ani.

Moștenire cu probleme

Chiar dacă avea o înălțime de 1,94 metri, a fost obligat să stea într-o cutie de lemn, lungă de 1,42 metri, cu brațele și picioarele conectate la cabluri electrice. Spasmele musculare provenite de la șocuri i-au rupt două vertebre toracice și ambele articulații ale șoldului, afectându-i inclusiv plămânii. Fratele său mai mare, August, a predat răscumpărarea a 21 de milioane de mărci germane, iar Richard a fost eliberat după 47 de ore. Răpitorul său, Dieter Zlof, care conducea un atelier de reparații auto, a fost arestat doi ani mai târziu și condamnat la închisoare pentru 15 ani.

După ce Richard s-a retras în 2017, disputele din familie au crescut. Frații mai mici, Alfred, Carl Ferdinand și Julia Johanna Oetker, care sunt copiii celei de-a treia soții a lui Rudolf August Marianne von Malaisé, s-au opus predării ulterioare a conducerii către directori din afara familiei. Aceștia vor primi afacerea cu vinuri spumante Henkell&Co, compania de ingrediente de copt Martin Braun, o fabrică de produse chimice, unele hoteluri și colecția de artă a familiei.

Moștenitorii din primele două căsătorii vor primi principalii factori de venituri ai afacerii, prăjiturile congelate și pizza, ingredientele de copt, fabrica de bere, restul hotelurilor și start-up-ul de livrare a băuturilor Flaschenpost.

Registration

Aici iti poti reseta parola