Epistolele ne poartă prin istoria Rusiei, văzută prin ochii unui curtezan devenit peste noapte cel mai puternic om din Estul Europei.
Ca la fiecare ediție, multe documente ne rămân nepublicate, lăsând loc în print celor mai importante, dar multe dintre scrisorile țarului le vom public ape site-ul nostru.
Iat-o pe prima.
Persoanele menţionate de Nicolae în scrisoare sunt: Ernest, Duce de Hessa, fratele lui Alix (numit de țarevici Erni); soţia acestuia, Victoria, sora reginei noastre Maria (numită Ducky) ; Tanti Michen este Prințesa Maria, o prinţesă germană, căsătorită cu marele duce Vladimir, unchiul lui Nicolae, din partea tatălui său ; ,,împăratul” – Kaiserul Wilhelm al II-lea al Germaniei, şi „Tanti Elia“, sora lui Alix, soţia unchiului lui Nicolae, Sergiu.
Palatul Edinburg din Koburg, 10 Aprilie 1894
Scumpă şi iubită Mamă,
Nu ştiu cum să încep această scrisoare. Grozav aş vrea să fiu acum lângă tine, dar gândurile-mi sunt cam confuze, iată în sfârşit cum, cu ajutorul lui Dumnezeu, încercarea mea, care mi se părea atât de irealizabilă, a fost încununată de succes.
A doua zi după ce-am sosit aci, am avut o lungă şi dificilă discuţie cu Alix, în care am încercat să-i demonstrez că nu putea face altceva decât să-şi dea consimţimântul, că pur şi simplu nu încăpea refuz.
Ea plânse tot timpul, şoptind din când în când: „Nu, nu pot!”.
Dar nu m-am descurajat şi am continuat repetând, insistând asupra celor spuse mai înainte. Şi cu toate că această întrevedere dură două ore, nu ajunserăm la nici un rezultat, pentru că nici ea şi nici eu nu voiam să cedăm.
A doua zi de dimineaţă am fost mai calmi, i-am dat scrisoarea ta şi după aceea n-a mai spus nimic. Aceasta era pentru mine un fel de dovadă că lupta ce se dăduse în ea, de la prima noastră discuţie, se apropie de sfârşit.
Căsătoria lui Erni cu Ducky era cauza durerii și a nehotărîriî ei. Ea hotărî să vorbească şi cu Tanti Michen, iar Erni o încuraja pentru aceasta. În sfârşit, îmi dădu a înţelege că erau speranţe ca totul să se termine cu bine. Întrucât mă priveşte, pot spune că am petrecut acele trei zile într-o stare penibilă de tensiune. Rudele mă întrebau, fiecare, despre ea, urându-mi succes; cu un cuvânt, au fost cu toţii de o mişcătoare solicitudine.
Dar aceasta mă făcea să mă tem cu atât mai mult de insucces.
Împăratul a făcut şi el tot ce i-a stat în putinţă; a vorbit chiar cu Alix şi a adus-o în dimineaţa aceea – 8 Aprilie – la noi acasă. Apoi ea s-a dus la Tanti Michen şi, curând după aceea, a venît în camera unde mă aflam cu Unchii, cu Tanti Ella şi cu Wilhelm.
Furăm lăsaţi singuri şi de la primele-i cuvinte consimţi!
Numai Dumnezeu ştie ce a fost pe mine atunci.
Am plâns ca un copil şi ea la fel; dar expresia figurii sale se schimbase – faţa-i era iluminată de o fericire senină.
Dragă mamă, nu-ţi pot spune cât de fericit mă simt şi totodată cât de trist, pentru că nu sunt cu tine şi nu vă pot strânge la piept în clipa aceasta, pe tine şi pe dragul de Papa.
Lumea şi-a schimbat faţa pentru mine: natura, omenirea, totul; toţi îmi par buni, iubitori şi fericiţi.
Abia acum ţi-am putut scrie, mâînile-mi tremurau şi am trebuit să fac ce făcea şi restul familiei – să răspund la sute de telegrame, cu toate că aş fi preferat să stau singur, într-un colţişor, cu draga mea logodnică.
Ea e acum complet schimbată; veselă, amuzată, vorbăreaţă şi tandră. Nu ştiu cum să-i mulţumesc lui Dumnezeu, pentru atâta fericire.
Am avut chiar în ziua aceea un Te-Deum, în biserica lui Tanti Marie, la care a asistat şi ea, împreună cu toate surorile sale.
Dorinţa lui Alix a fost să petrecem noaptea la Darmstadt. Acum va privi cu alte sentimente casa ei.
Intenţionasem să plec mai departe, pentru două săptămâni, dar acum cred că mă voi întoarce mai devreme, pe la mijlocul săptămânii Paştelui. Ţiu să mai stau puţin cu ea.
Şi acum, mamă dragă, trebue să închei. Îţi trimit alăturat scrisoarea ei către tine.
Multă dragoste Tatei şi tuturor celorlalţi. Al tău, NICKY.
Citiți pe larg despre aceste subiecte și multe alte articole de interes,
achiziționând Evenimentul Istoric nr 26, de la punctele de difuzare a presei sau online pe www.agoramag.ro , în secțiunea Reviste!
Nu ratați nici concursurile Evenimentul Istoric prin care puteți câștiga abonamente. Detalii aici: https://evz.ro/concurs-evenimentul-istoric-citeste-raspunde-castiga-2.html
Dacă vrei să colecționezi revista, te invităm să te abonezi! Poți opta pentru un abonament în varianta print, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău, accesând https://agoramag.ro/abonamente/abonamente-evenimentul-istoric?product_id=441.