Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ilsa din Casablanca ne părăsește pe 29 august după ce fusese și Golda Meir
Articole online

Ilsa din Casablanca ne părăsește pe 29 august după ce fusese și Golda Meir

În 1937 s-a căsătorit cu medicul suedez Petter Lindstrom, cu care a avut o fiică, Friedel Pia, născută în 1938.

Cel mai cunoscut rol al actriţei a fost în 1942, când a jucat rolul Ilsei în povestea de război Casablanca, avându-l partener pe actorul Humphrey Bogart.

Filmul a fost un succes de box office la acea vreme, iar în timp a intrat în rândul filmelor clasice.

De-a lungul carierei a câştigat trei premii Oscar: pentru cea mai bună actriţă în 1945 – filmul Gaslight (1944) şi în 1957 – pelicula Anastasia (1956) şi în 1975, pentru cea mai bună actriţă în rol secundar – în Murder on the Orient Express (1974).

Iubirile și copiii

S-a despărţit de Petter Lindstrom pentru a se căsători, în 1950, cu regizorul italian Roberto Rossellini, cu care colaborase la filmul Stromboli (1949) şi cu care avea un fiu, Roberto. A trăit în Italia alături de Rossellini şi a făcut împreună cu acesta cinci filme, între 1950 şi 1955. A mai avut împreună cu regizorul Roberto Rossellini, cu care a fost căsătorită până în 1956, două fiice: Isabella, care avea să devină model şi actriţă faimoasă, şi Isotta.

Ingrid Bergman a revenit la Hollywood în 1956, pentru a juca în Anastasia, iar mariajul ei cu Rossellini a luat sfârşit câteva luni mai târziu.

S-a căsătorit pentru a treia oară cu Lars Schmidt, un producător de teatru din Suedia. În următorul deceniu, a jucat în filme, la televiziune, dar şi pe scenă, în SUA şi la Londra.

În 1975, a divorţat de al treilea soţ şi a aflat că este bolnavă de cancer la sân. A continuat să muncească în ciuda faptului că starea de sănătate i se deteriorase.

În 1978, regizorul suedez Ingmar Bergman i-a oferit rolul pianistei din filmul Autumn Sonata.

Ultimul său rol a fost în 1982, în miniseria de televiziune A Woman Called Golda, în care a personificat-o pe Golda Meir, premier israelian. Acest rol i-a adus un premiu Emmy precum şi Globul de Aur.

A murit la 29 august 1982, la locuinţa sa din Londra. Ingrid Bergman are o stea pe Hollywood Walk of Fame.  

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola